We herkennen het waarschijnlijk allemaal… Je komt op werk met je gezonde lunch, helemaal zelf bereid: is er weer een collega die jarig is en een groot stuk chocoladetaart onder jouw neus duwt. Ach ja, die lunch kan je morgen nog wel opeten. Daarnaast voelt het ook een beetje onbeleefd om de taart af te slaan. Één stukje kan geen kwaad, toch? Morgen kunnen we ook wel weer verder met het dieet. Maar waarom zeggen we eigenlijk sneller ‘ja’ op een lekker zoet stukje taart en kunnen we de verleiding soms niet weerstaan? Freshhh heeft het voor jou uitgezocht en legt uit waarom we meer snoepen op werk dan thuis.
Wetenschappelijk onderzoek
Ja, er is letterlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp, en met goed resultaat. Want je zult misschien denken dat we allemaal een zwak hebben voor zoetigheid, maar dat is in dit geval niet zo. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat door een overbelaste neocortex je meer cravings hebt naar zoetigheid. De neocortex is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat jij de informatie die je binnenkrijgt kan verwerken en je helder na kan denken. Tijdens het werken komt de neocortex in een soort van ‘overlevingsstand’ te staan en raakt het overprikkeld. Hierdoor wilt je lichaam meer zoet en vet inslaan.
Gezond!
Van deze guilty pleasure af komen kan gelukkig makkelijker dan je denkt. Zet de ‘kantoorsnoeppot’ uit zicht zodat je niet de neiging krijgt om er iedere keer één – wat er vervolgens tien worden – te pakken. Probeer daarnaast de lekkere taartjes eens af te wijzen en wat gezonde snacks op tafel te zetten. Denk hierbij aan snoeptomaatjes, komkommer, worteltjes, druiven of mandarijnen. Ook kan het goed helpen om een afgedekte snoeppot op tafel te zetten, zodat je de snoepjes niet ziet en niet telkens de neiging krijgt om lekker te snoepen – wat natuurlijk af en toe wel mag!