Vanaf je twintigste krijg je het steeds drukker. Een sociaal leven onderhouden in combinatie met studie, een bijbaan, een fulltime job of een stage kan zorgen voor een druk schema waar sport nou niet echt je eerste prioriteit is. Toch is bewegen erg belangrijk: is het niet voor je fysiek, dan wel voor een betere werking van je hersenen, meer energie of als goede uitlaatklep. Welke sportgewoontes kun jij als twintiger aanleren zodat sport in je drukke schema past?

5 sportgewoontes om in je twintigste mee te beginnen


  1. Probeer eens iets anders

Na een lange dag werken of studeren kan het zijn dat je hoofd niet staat naar een lange cardiosessie op de loopband. Een interessante les die je nog nooit geprobeerd hebt kan misschien wel je interesse wekken op zo’n moment. Probeer eens een les pilates, (power)yoga, sh’bam, bodycombat of een andere leuke groepsles. Misschien bevalt het zo goed dat je nieuwe gewoonte wordt wekelijks deze les te volgen!

  1. Gebruik een stappenteller

Als er iets motiveert om meer te bewegen is het wel een stappenteller. Dit kan een simpele pedometer zijn of een hippe Fitbit. Met die laatste kun je ook nog eens challenges doen met vrienden. Zeker voor de perfectionisten onder ons is het een goede motivator. Wanneer ik op 7.870 stappen zit wil ik namelijk kosten wat het kost die 8.000 stappen halen! Wedden dat het ook zo werkt bij jou?

  1. Stop met vergelijken

Met sportgewoontes doelen we niet alleen op het sporten zelf. Hierbij komt ook het doel wat je ermee wilt bereiken kijken. Vergelijk jezelf niet met alle fitte Instagrammers of topsporters die in het nieuws komen. Hun fitte, afgetrainde lijf is hun beroep, hun fulltime job. Wij hebben een drukke studie of normale baan waarnaast we proberen te sporten. Dat is niet te vergelijken!

Shutterstock
  1. Mind/body sessie van 10 minuten

Als twintiger kan het zijn dat je regelmatig in de stress zit door een drukke studie of stressvolle baan. Een kleine mediteersessie is zeker dan heel nuttig. Download een mindfulness app met begeleiding of ga zelf aan de slag. Doe alles uit: je laptop, muziek, sluit je af van omgevingsgeluiden. Wees stil voor 10 minuten om weer even op te laden. Voeg wat yoga-poses toe om je spieren te activeren. Als je wakker wordt om de dag te beginnen, ergens overdag als minibreak of voor het slapen gaan om de dag af te sluiten. Heerlijk!

  1. Pak de fiets!

Pak de fiets naar je werk, de universiteit, de supermarkt, je afspraak, je vriendin, etc. Tijdens deze mini fietstochtjes moet je hart toch even wat harder pompen dan normaal, waardoor het zeker telt als lichte cardio. Alle kleine beetjes helpen!


Lees ook:

Misleid je brein en ga sporten weer leuk vinden!

Nieuwe en onbekende sporten om deze zomer uit te proberen!

Deze 5 sporten zijn het beste voor je lichaam!