Waarschijnlijk is het niet heel verassend als ik je vertel dat hetgeen wat je doet of eet voor een workout, een grote impact heeft op je prestaties. Het zou je daarom waarschijnlijk ook niks verbazen dat Olympische atleten geen BigMac naar binnen schuiven voordat ze in de startblokken gaan staan, ondanks dat er zich wel een McDonalds in de PyeongChang’s atleten eetruimte bevind. Verrassend genoeg, is het niet alleen junkfood dat je moet vermijden als pre-workout meal. Er zijn namelijk ook andere (gezonde) voedingsmiddelen die te lang in je maag kunnen blijven ‘hangen’.


Het effect hiervan is dat deze voedingsmiddelen kunnen zorgen voor gasvorming en een verminderde explosiviteit en/of snelheid tijdens je training. Het kan zelfs zo zijn dat je midden in je workout een pitstop moet maken bij het toilet!

Deze 5 voedingsmiddelen moet je nooit eten voor een workout!

Om ervoor te zorgen dat je alles uit je workout kunt houden en geen last hebt van de bovengenoemde effecten delen we hier een lijstje met vijf voedingsmiddelen die je absoluut niet moet eten als pr-workout maaltijd.

Avocado’s

(en andere voeding met een hoog vet-gehalte)

Ondanks dat een halve avocado ongevaarlijk en een gezonde snack om je honger te stillen lijkt, kun je dit toch beter skippen als pre-workout food. Voeding met een hoog vetgehalte heeft langer nodig om te verteren en verblijven graag wat langer in je maag. Dit zorgt er tevens voor dat bloed langer richting de maag wordt gepompt om het verteringsproces te helpen. Dit kan zorgen voor krampen en een oncomfortabel gevoel.

Mochten deze voedingsmiddelen (vlak voor je workout) het enige in handbereik zijn. Dan raden we aan om maar een hele kleine portie te nemen,  denk hierbij aan een klein handje nootjes of een theelepel pindakaas gecombineerd met een koolhydraat, zoals bijvoorbeeld een appel.

Alcohol

Pro-tip: Plan nooit een boozy brunch met je vriendinnen vóór je middag hardloop sessie. Alcohol kan je namelijk uitdrogen en kan zelfs vetoxidatie onderdrukken (vetoxidatie: vet omzetten in energie). Dit kan je fitnessdoelen dus flink in de weg staan, zelfs als je extra water drinkt! Tevens heeft het ‘aangeschoten zijn’  invloed op je energieniveau, je concentratie en je algehele vorm. Dit allemaal kan leiden tot blessures.

Bonen

Bewaar je favoriete Mexicaanse burrito maar als post-workout maaltijd, want bonen kun je ook beter overslaan. Ondanks dat bonen kleine proteïne bommetjes met een hoop gezondheidsvoordelen zijn, veroorzaken ze ook spijsverteringsproblemen wanneer je er een workout uit knalt.

Een enkele kop bonen heeft 16 gram vezels, waaronder de onverteerbare koolhydraat raffinose. Door deze en andere vezelrijke voedingsmiddelen te eten, kan je een ontzettend opgezette maag en gasvorming krijgen, als je deze vlak voor een training eet.

Koolzuurhoudende dranken

Een sparkling water met citroen is misschien een beter alternatief voor de suikerrijke frisdranken. Toch is het beter om gewoon plat water te drinken voordat je jezelf in alle bochten wringt bij je yoga les. Het koolzuur kan er namelijk voor zorgen dat je flink was gasvorming en een opgeblazen buik kunt krijgen. Om je maag vrij van ‘lucht’ te houden, kun je dus beter gewoon een flesje water pakken en deze eventueel vullen met wat fruit voor een heerlijke frisse touch!

Lactose

Op papier lijken melk en yoghurt perfect als pre-workout, maar er zit een addertje onder het gras. Je krijgt namelijk je proteine, je koolhydraten en vetten in perfecte hoeveelheden binnen, die je nodig lijkt te hebben voor je training, maar een heleboel mensen hebben (zonder dat ze het weten) problemen met het verteren van lactose, wat een flink probleem kan zijn voor je workout (lees: gasvorming, diaree, opgeblazen buik)

Wil dus wel een latté of een bakje yoghurt eten voordat je de sportschool in duikt? Kies dan een lactose vrije variant!

Lees ook

5 voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten voor een workout!

5 eenvoudige yoga oefeningen voor thuis

5 voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten voor een workout!

5 voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten voor een workout!