Wat is sportvasten? In dit artikel leg ik je uit wat het precies is, waarom je ervoor zou kunnen kiezen en deel ik mijn ervaring!

Sportvasten is een methode om je lichaam een nieuwe impuls te geven door middel van sporten tijdens het vasten. Het is een 10-daagse trainingsmethode waarbij de spieren en lever worden getraind om vet te gaan verbranden in plaats van suiker. Make the switch. De bedoeling is dat je na deze 10 dagen ook vet blijft verbranden, zodat je geen jojo effect gaat ervaren.


Wat houdt het traject precies in?

Het traject duurt 10 dagen. Je zou ook nog voor de mini kuur kunnen kiezen van 3 dagen maar dat heeft wel minder effect.
De eerste 3 dagen worden de afbouw dagen genoemd. Je gaat langzaam steeds minder voedingsmiddelen eten, van geen plantaardige producten naar geen zetmeel en koolhydraten naar alleen vloeibaar. Op de 3e afbouw dag begin je eigenlijk met alleen vloeibaar eten te consumeren.
Vervolgens volgen er 3 ‘vast’ dagen. Op deze dagen bestaan je maaltijden uit 250 ml fruitsap. Na deze 3 dagen beginnen de opbouwdagen weer en deze duren 4 dagen. Op deze dagen zul je net zoals de afbouw dagen, op dezelfde volgorde weer langzaam alles kunnen eten.
Tijdens alle 10 dagen moet je sporten. Wat belangrijk is is dat je niet langer dan 30 minuten sport, omdat je anders spieren gaat verliezen. Wat ook belangrijk is en anders is dan je gewend bent is dat je gaat trainen in een bepaalde hoogte van je hartslag. Dit moet niet te hoog zijn! Afhankelijk van jouw conditie ga je trainen in de ‘vet verbranding’ zone.

De supplementen

Naast het voedingsschema en sporten moet je ook supplementen nemen. De supplementen bestaan uit zink, magnesium, omega’s en multi vitamines. Dit slik je zodat je niet een te grote tekortkoming kan veroorzaken. Ook zullen bijvoorbeeld de omega vetten zorgen voor extra vet-verbranding. Naast deze supplementen drink je met je maaltijd water met Metabolic Switch poeder. Deze poeder bestaat uit aminozuren en polyfenolen. De polyfenolen zijn fruitextracten die zorgen voor een sterke antioxidant werking (detox effect). De aminozuren zorgen dat je geen spieren gaan verliezen en stimuleren de switch effect. Verder zitten er ook urine strips in het pakket waarmee je dagelijks test of je lichaam de switch van suiker- naar vetverbranding heeft gemaakt!

De effecten en resultaten

Het (blijvende) effect van optimaal vet verbranden ga je heel erg ervaren. Je vet percentage gaat omlaag (gemiddeld 3,5 cm), maar vooral van je viscerale vet (buikvet rond je organen). Je taille en buik zal veel minder worden. (Gemiddeld verlies van 3-7 cm omvang.) Ook merk je dat je conditie flink omhoog zult gaan, omdat je je lichaam traint om eigenlijk met géen brandstof te gaan trainen. Je cholesterol en bloeddruk gaat hierdoor ook omlaag!
Hiernaast verlies je natuurlijk veel kilo’s. (Gemiddeld 3-6 kilo.)  Uiteindelijk is het de bedoeling dat die kilo’s eraf blijven en zul je merken dat je gewicht ook zult afnemen zodra je weer een weekje hebt gegeten. De eerste paar dagen na het sportvasten komt er altijd weer ongeveer 2 kilo aan.

‘Er waren veel nachten dat ik niet in slaap kon vallen omdat ik zoveel honger had en ik er buikpijn van kreeg. Ook was mijn concentratie een stuk minder en had ik moeite met denken en soms zelfs praten.’

Is het gezond?

Ik denk dat de meningen hiervan verdeelt zullen zijn. Het is natuurlijk hartstikke goed om even een weekje minder te eten, want wij hier in de westerse wereld eten eigenlijk veels te veel. Door de supplementen en vooral de poeder zul je geen tekortkoming van je lichaam veroorzaken en zul je ook geen spieren kwijt raken. Je moet het absoluut niet langer dan 10 dagen doen en niet vaker dan 1 keer in het jaar.

Voor wie is sportvasten?

Sportvasten is niet voor iedereen geschikt! Het is een ontzettend zwaar traject en alleen voor mensen die al minstens 3 keer week sporten. Je lichaam moet echt gewend zijn om fysiek zoveel te bewegen. Het is een mooi programma voor top-sporters (daar is het eigenlijk ook voor gemaakt) om hun vet percentage te verminderen. Maar ook voor mensen met diabetes type 2 of insuline resistentie is het een mooi programma omdat je bloedsuiker spiegel ook stabiel wordt. Natuurlijk krijg je eventjes een piek na het drinken van je sapje, maar omdat het zo weinig suiker is dat je binnenkrijgt gaat je lichaam snel over naar je vet verbranden. Ook als je merkt dat je verslaafd bent aan koolhydraten, veel suikerpieken hebt of je maag wilt verkleinen is het ook een mooie methode.

Mijn ervaring met sportvasten

Zelf heb ik in de afgelopen 2 jaar het traject 2 keer gedaan. Beide keren vond ik het echt ontzettend zwaar. De eerste keer heb ik het onder begeleiding gedaan, ook om te weten in welke hartslag zone ik moest trainen maar ook voor de mentale steun. De tweede keer heb ik het zonder begeleiding gedaan. Beide keren was ik heel blij met het resultaat. Ik bleef na die 10 dagen langzaam kilo’s verliezen en mijn vet percentage bleef ook maar dalen. De tweede keer merkte ik dat mijn lichaam sneller de switch maakte omdat mijn lichaam in een bepaalde manier nog bezig was met vet verbranden. Ook merkte ik dat zodra ik weer normaal kon eten dat ik veel meer energie had dan voor het sportvasten en dat mijn conditie heel erg was verbeterd!

Ik moet wel zeggen dat ik echt ongelofelijke honger had.  Er zijn anderen die na een paar dagen eraan wennen en niet eens zoveel zin hebben in eten. Ik kon die dagen alleen maar denken aan eten en vast voedsel. Er waren veel nachten dat ik niet in slaap kon vallen omdat ik zoveel honger had en ik er buikpijn van kreeg. Ook was mijn concentratie een stuk minder en had ik moeite met denken en soms zelfs praten. Ik vond dit wel heftig om te ervaren, dat je hersenen ook écht voeding nodig hebben als brandstof.

Wat ik wel heel leerzaam vond en nog steeds met mee draag is dat ik nu een stuk dankbaarder ben voor eten. Ik wil niet zeggen dat ik echte honger nu gevoeld heb, maar ik denk dat het heel goed was voor mijn lichaam om een beetje ‘uitgehongerd’ te zijn. Ik geniet nu meer van mijn eten en mijn portie’s zijn kleiner.

Tijdens mijn traject heb ik minder gewerkt omdat je echt minder goed functioneert. Ook vond ik het fijn om deze dagen te ervaren als een detox en goed voor mijn lichaam te zorgen en fijne momenten voor mijzelf te creëren!


Lees ook:

Intermittent fasting en wat het nou eigenlijk écht doet met je lichaam; column

Sporten maakt gelukkiger en dít is waarom!

Wat is het beste tijdstip om te sporten: ochtend of avond?