Hoe gezond je ook probeert te leven, misschien wil dit toch niet altijd lukken. Soms krijg je last van cravings naar zoetigheden. Je wordt dan als het ware als een magneet naar die zak chips of reep chocola getrokken, maar dit is niet zonder reden. Het kan zijn dat je lichaam je iets duidelijk wilt maken.


Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Wanneer je een enorme cravings naar bepaalde producten hebt, kan dit komen doordat je lichaam bepaalde voedingsstoffen mist. Je lichaam geeft dan signalen af, zoals honger en trek naar zoetigheid. Het product waar je op dat moment naar verlangt, staat gelijk aan de voedingsstof die je mist. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om binnen enkele minuten een chocoladereep naar binnen te werken, komt dit door een tekort aan magnesium in je lichaam. Aangezien in chocolade veel magnesium zit, is dit de voedingsstof die je op dat moment nodig hebt.

Darmklachten

Suiker cravings kunnen het gevolg zijn van een onbalans in je darmen. Wanneer je te veel zoetigheden eet, kunnen de bacteriën in je darmen gemakkelijk uit balans raken. Er ontstaat een overvloed aan gisten en schimmels, welke zich voeden met snelle suikers die bijvoorbeeld in snoep, koekjes en toetjes zitten. Hierdoor zal de drang naar nog meer suiker alleen maar toenemen. Om de gezondheid van je darmen weer te herstellen zul je het eten van suikers en bewerkte voedingsmiddelen moeten verminderen.

Stress

Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Wanneer het cortisol gehalte in je lichaam toeneemt, versterkt dit de drang om te eten. Als je suikers eet geeft dit dopamine af in je hersenen, deze stof zorgt ervoor dat je je weer wat beter gaat voelen. Het is dus niet zo gek dat we naar zoetigheden grijpen wanneer we ons emotioneel instabiel voelen.

Een gewoonte

Het eten van suiker kan ook komen doordat het een gewoonte is geworden, bijvoorbeeld wanneer je elke avond nadat je thuiskomt van je werk een zak chips opentrekt. Als je veel suikers eet, zorgt dit voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam zal proberen de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen, met een suikerdip als gevolg. Je zult je erg moe voelen, waardoor de drang van je lichaam naar energie, in de vorm van suikers, weer toeneemt. Zo kom je als het ware in een vicieuze cirkel terecht.

Kunstmatige zoetstoffen

Omdat in kunstmatige zoetstoffen geen of nauwelijks calorieën zitten, wordt het vaak gezien als een goed alternatief voor suikers. Aangezien kunstmatige zoetstoffen in veel voedingsmiddelen verwerkt zijn, veranderen ze de manier waarop je eten proeft. Je gaat wennen aan de zoete smaak. Het gevolg? Je gaat naar nog meer naar zoetigheid verlangen.

Lees ook

Sugar cravings? Hier kan het aan liggen

Last van een opgezette buik? Dit kan de oorzaak zijn

Sugar cravings? Hier kan het aan liggen

Tips over hoe je kan afvallen door anders te eten

Sugar cravings? Hier kan het aan liggen

Science says: cafeïnevrije koffie bestaat niet