Huh, wat? Yep, je wordt al jaren misleid door deze term. Cafeïnevrije koffie is namelijk nooit 100% cafeïnevrij. Dus als je dacht geen druppel cafeïne binnen te krijgen dan had je het mooi mis. Maar waarom wordt het dan verkocht als decaf?


Het proces

Cafeïnevrije koffie wordt net als gewone koffie gemaakt van koffiebonen. Deze geven de heerlijke koffiesmaak aan je dagelijkse bakkie pleur. Normaal gesproken zit er cafeïne in de koffiebonen, maar bij cafeïnevrije koffie wordt deze verwijderd. Hoe ze dat doen? Daar zijn verschillende manieren voor. De meest voorkomende manier is door de koffiebonen te weken met water en dichloormethaan. Ook koolzuur wordt veel gebruikt. Deze stoffen lossen de cafeïne in de koffiebonen op. Ondanks dat er een chemische stof wordt gebruikt voor het decafeïneren is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Decaf maar niet cafeïnevrij

Cafeïnevrij is dus eigenlijk een verkeerde benaming voor decaf koffie. Er blijft na het proces namelijk altijd nog een beetje cafeïne in de bonen zitten. In koffie zit normaal gesproken tussen de 1 en de 2,5% cafeïne. In een decaf mag volgens de Warenwet nog maar maximaal 0,1% cafeïne in de koffie zitten. Een groot verschil dus, maar dus niet helemaal cafeïnevrij. Om hier iets van te voelen moet je dus wel heel veel bakjes koffie achterover gooien.

Is decaf dan beter dan normale koffie?

In principe maakt het niet veel uit of je normale of decaf koffie drinkt, mits je niet te veel koffie drinkt. Gewone koffie kent veel voordelen: meer energie, motivatie en makkelijk dingen onthouden. Ben jij een echte koffieleut? Dan is het beter om na je een gewone bak koffie over te gaan op cafeïnevrije koffie. Koffie is namelijk niet ongezond, tenzij je er te veel van neemt. Maar dit geldt natuurlijk voor alles.

Lees ook

Science says: cafeïnevrije koffie bestaat niet

Starbucks helpt jou de winter door met deze twee heerlijke nieuwe koffiesmaken

Science says: cafeïnevrije koffie bestaat niet

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

Science says: cafeïnevrije koffie bestaat niet

Natuurlijke koffievervangers, een stuk minder verslavend!