In Azie is rijst niet weg te denken uit hun dieet. En Japanners schijnen de gezondste mensen op de wereld te zijn, met ditzelfde dieet, toch? Wij koken veel met snelkook rijst of witte rijst. Lekker makkelijk en snel. Maar wissel je het wellis af met andere soorten rijst? Of eet jij altijd al zilvervliesrijst omdat jij denkt dat het veel beter voor je is? Wij gingen het uitzoeken en kwamen tot de volgende conclusie..

Wat is rijst nou eigenlijk?

Rijst behoort zoals alle granen tot de grassenfamilie. Je hebt vast wel van die mooie rijstvelden in het buitenland gezien. Daar komt onze rijst dus vandaan! Thailand is de grootste exporteur op de wereld. Rijst wordt op een speciale manier verbouwd: De zaadjes worden eerst met de hand geplant. Als alles gezaaid is, moet er 3 centimeter water staan, anders kunnen de zaadjes niet kiemen. Daarna wordt er steeds meer water bij gedaan, totdat het uiteindelijk 1 meter hoog staat. Dan, twee weken voordat de rijst geoogst wordt, wordt het water weggehaald.

Goed, we snappen wat rijst is. Maar wat is het échte verschil tussen deze 2 soorten?

Snelkook/witte rijst en zilvervliesrijst

Witte rijst is het meest bewerkte soort rijst van alle soorten. Hierdoor heeft het ook een hoge glycemische index. Weet je niet wat dit is? Lees dan snel dit artikel, het heeft super veel invloed op jouw bloedsuikerspiegel!

Zilvervliesrijst is minder bewerkt. Ze hebben het vliesje om de rijstkorrel heen gelaten. Hierdoor krijg je meer vezels binnen en krijg je gelijk een meer verzadigd gevoel! Vast wel gemerkt, van witte rijst kun je zo 200 gram op, maar van de zilvervlies rijst zul je al snel veel voller zitten. Vanwege de hoge aantal vezels wat hierin zit wordt je dus meer vol, krijg je meer vezels binnen, het heeft minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Enige nadeel? Het duurt iets langer om te koken vanwege dat vliesje. Maar als je aan de gezondheid denkt : kies dan voor zilvervliesrijst!

Mocht je nog een stapje verder willen gaan, er bestaat ook rode, zwarte en wilde rijst. Deze rijstsoorten zijn nóg beter dan de zilvervliesrijst. Ze hebben alle voordelen van de zilvervliesrijst, maar dan nóg meer!


Lees ook:

Je hersenen kennen geen verschil tussen suiker en zoetstof!

Kaas blijkt net zo verslavend als morfine!?

Wat gebeurt er met je lichaam als je geen suiker meer eet?