Het hebben van stress kan veel redenen hebben. Je bent ontslagen, het gaat financieel even niet goed of je hebt weinig tot geen tijd voor de dingen die je moet doen. Er zijn verschillende oorzaken, maar de symptomen van het hebben van stress zijn vaak hetzelfde. Freshhh heeft 7 symptomen voor je op een rijtje gezet waaruit blijkt dat je stress ervaart.


Je eetritme is in de war

Je denkt vaak niet na over wat je eet als je gestresst bent. Dit wordt ook wel Mindless eten genoemd. Door de stress kan je de ene keer wel drie maaltijden (achter elkaar) op en de andere keer eet je heel weinig en sla je liever een paar maaltijden over. Stress heeft dus veel invloed op je voeding. Om je energiek en beter te voelen, heb je wel een bepaalde hoeveelheid vezels en koolhydraten nodig, maar dat is lastig om dagelijks binnen te krijgen. Door stress gaat je spijsvertering namelijk op een laag pitje staan. Ook grijp je sneller naar de ongezonde snacks en niet naar gezond eten. Dit komt omdat je lichaam smacht naar de calorieloze snacks. Uiteindelijk komt je lichaam erachter dat dit geen voldoening geeft, en blijf jij maar zin hebben in die snacks. Kies er daarom voor om Mindful te eten in plaats van Mindless. Hierbij denk je na over wat je eet en eet je bewust, dus ook gezonder. Vooral gezonde voeding zorgt namelijk voor rust en ontspanning.

Je bent doodmoe, maar kan maar niet slapen

Gaan we weer… Het is 02:00 ’s nachts en je bent nog klaarwakker. Slapen gaat erg moeizaam, ook al ben je ongelooflijk moe. De hersenen zijn nog volop bezig zodra je in bed gaat liggen, waardoor je niet tot rust kan komen en dus lastig in slaap komt.

Je hebt woede-uitbarstingen

Stress zorgt ervoor dat je uit het niets een woede-uitbarsting kan krijgen. En dat terwijl je helemaal niet zo vaak boos of geïrriteerd bent. Dit doe je omdat je je bijvoorbeeld druk maakt om die ene deadline, of een situatie anders loopt dan je had verwacht. Je wordt dan overspoelt met het gevoel dat je niet alles onder controle hebt. Al die irritaties reageer je dan af op anderen omdat je niet weet waar je alle stress en irritaties kwijt kunt en die het beste aan kunt pakken.

Je geheugen laat het afweten

Het voelt alsof je hoofd overloopt en dat je helemaal gek wordt. Je onthoudt niks meer. Simpele vragen als “Wat is je adres?” of “Waar werk je?” zijn ineens raadsels die niet op kunt lossen en je moet lang nadenken over een antwoord. Je geheugen laat je als het ware in de steek. Stress zorgt namelijk voor een storing in het deel van de hersenen waar belangrijke informatie en herinneringen in wordt bewaard. Het zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen minder snel terug kunt halen en dus sneller (kleine) dingen vergeet. Haal na zo’n ‘moeilijke’ vraag even rustig adem en na een tijdje zul je merken dat je later het antwoord gewoon weer weet.

Je immuunsysteem gaat achteruit

Om zichzelf beter te laten voelen en van die stress af te komen, grijpen mensen met al gauw naar ongezonde manieren om van die stress af te komen. Voorbeelden hiervan zijn het eten van junkfood, drinken van alcohol, roken, etcetera. Soms kan zelfs je eigen grenzen al ervoor zorgen dat je immuunsysteem achteruit gaat. Je weet bijvoorbeeld dondersgoed dat je moet gaan slapen, maar je wilt tóch nog even die aflevering kijken. Dit zijn allemaal oorzaken die er voor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of lange termijn ziektes. Neem daarom elke dag even een ‘pauze-moment’ om dit te voorkomen. Deze momenten hoeven echt niet lang te zijn, dit kan ook in je halfuur-pauze. Ga een stukje wandelen, of verwen jezelf met een leuk boek of die ene jas waar je voor hebt gespaard. Geef desnoods even aan bij je werkgever (of iemand anders: je vrienden of moeder bijvoorbeeld) dat het te veel wordt. Gebruik dit pauze-moment om even lekker jezelf te verwennen en tot rust te komen.

Je libido gaat omlaag

Stress is een veel voorkomende oorzaak van een dalend libido. Een super goede manier om stress los te laten is namelijk seks. Maar als je gestrest bent, heb je geen of minder zin in seks. Dit kan komen doordat je problemen hebt met je relatie, maar kan ook komen door financiële problemen of dingen op het werk. Omdat stress dus veel invloed heeft op je libido, heeft het dus ook een positief effect op je seksleven (én je relatie) als de stress vermindert.

Bekijk ook: