Soms begin je heel gemotiveerd met afvallen en misschien gaat het ook nog best goed. Je hebt je eetgewoonten aangepast en bent vol enthousiasme aan het sporten gegaan. Toch kan het zijn dat je misschien beter weer kunt stoppen met het afvallen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
1. Altijd honger
Wanneer je wilt afvallen, ga je vaak minder eten. Het is ook belangrijk om op je voeding te letten bij het afvallen, maar je moet er niet in doorslaan. Je lichaam laat je weten wanneer je tekort hebt. Als je altijd honger hebt, moet je dus net iets meer gaan eten. Het kan zijn dat je dan minder of zelfs niet afvalt, maar het is het belangrijkst dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
2. Geen honger
Precies het tegenovergestelde is ook een probleem. In dit geval is je lichaam eraan gewend geraakt dat je weinig eet. Het geeft dan niet meer door dat je honger hebt en dat is een probleem. Wanneer je lange tijd elke dag te weinig eet, kan dat schadelijk zijn voor je lichaam en specifiek je spieren en organen. Doordat je het hongergevoel mist, merk je dat te laat. Daarom kun je beter stoppen met afvallen en wachten tot je hongergevoel weer terug komt.
3. Mentaal minder goed
Ons lichaam heeft koolhydraten nodig om een belangrijk stofje te maken, serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Wanneer je niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, kan het zo zijn dat je lichaam de stof niet goed kan maken. Daardoor kun je last krijgen van stemmingswisselingen, angst en somberheid. Ook is het zo dat een hongergevoel en lage bloedsuikerspiegel je wat prikkelbaarder kunnen maken.
4. Te veel regels
Vaak wanneer je begint met afvallen maak je een lijst met dingen die je niet meer mag. Geen fast food meer, minder chips, niet te veel alcohol. Of juist regels van dingen die je moet doen, zoals vier keer per week sporten of niet eten na acht uur ’s avond. Het afvallen wordt dan obsessief gedrag en de regels gaan voor stress zorgen. Zeker wanneer je er een verbreekt, want dat voelt het alsof je gefaald hebt. Het is beter om realistische regels en doelen te hebben en wanneer je merkt dat je het niet kunt handelen, te stoppen met afvallen.
5. Het neemt je leven over
Maar het kan nog een stapje verder. Je stapt bij wijze van spreke vanuit bed rechtstreeks op de weegschaal. Wanneer alles wat je doet, draait om het afvallen is dat een teken dat je te diep zit. Natuurlijk hoef je je niet te laten gaan elke keer als je iets leuks gaat doen, maar wanneer je plannen afzegt omdat je echt nog even naar de sportschool moet of uit eten gaan niet in je eetplan past, is het goed om even na te denken over waar je mee bezig bent. Misschien is het dan toch tijd om het afvallen even op een laag pitje te zetten of in ieder geval je prioriteiten aan te passen.
6. Het getal op de weegschaal veranderd niet meer
Wanneer je begint, heb je een doel en het liefst wil je dat doel behalen. Toch kun je beter stoppen actief proberen af te vallen wanneer de weegschaal al een paar weekjes hetzelfde aangeeft. Je kunt je beter focussen op het onderhouden van je gewicht en het fit blijven, want het getal op de weegschaal zegt ook niet alles. Misschien dat je uiteindelijk toch nog wat afvalt.