We hebben ons allemaal wel eens geërgerd aan iemand die naast je zat in de klas of op kantoor die met z’n benen tikt. De hele tijd tikt… Verschrikkelijk vervelend voor vele, maar het blijkt juist heel gezond te zijn. Dus begin ook zelf maar snel met het tikken van je been, hoe vervelend het ook klinkt.


Onderzoek

De Universiteit van Missouri heeft onderzoek gedaan naar het effect van met je been tikken. De onderzoekers keken naar de vaat functie van 11 jonge mannen en vrouwen. 3 uur lang werden de deelnemers gevraagd steeds 1 minuut het hun ene been te tikken, waarna ze 4 minuten stil moesten zitten. Het andere been mochten ze alle uren niet bewegen. Voor en na de 3 uur werd gemeten hoe goed de bloedvoer was naar een slagader in de knieholte.

Resultaat

Uit alle metingen is gebleken dat het been dat veel bewogen was een betere bloedstroom had dan het been dat de hele tijd stil was gebleven. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Missouri is het tikken met je benen een manier om ader aandoeningen zoals bijvoorbeeld een ontsteking te voorkomen. Er wordt wel benadrukt dat het tikken met je benen niet een vervanging is voor het sporten of wandelen. Het is belangrijk dat als je veel zit tijdens bijvoorbeeld tijdens een kantoor baan, of op school, dat je regelmatig iets staand moet doen. Denk aan telefoneren, naar het toilet gaan of even wat drinken pakken. Het is namelijk echt niet gezond om heel te dag te zitten. Wij vertellen je hier waarom!

Niet meer zeuren

Er is dus uit het onderzoek gekomen dat het tikken met je been gezond voor ons is. We mogen dus nooit meer klagen als iemand naast ons met z’n been aan het tikken is. Misschien moeten we het ook zelf maar eens een keer proberen, hoe vervelend het geluid ook is.


Lees ook:

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van sporten en bewegen?

Waarom het goed is om soms je innerlijke kind even los te laten!

Dit is wat de plek van je puistjes, over je gezondheid vertelt