Afvallen: elk jaar doen we weer hartstikke ons best om ons aan een dieet te houden, of minstens 3x per week naar de sportschool te gaan. Maar soms kunnen kleine veranderingen ook heel veel helpen. Hieronder staan 10 tips voor als je af wilt vallen.


Vervang je tussendoortjes

Het maakt niet uit hoe vaak je eet op een dag, blijkt uit onderzoek. Het gaat er echt om hoeveel calorieen je eet. Vervang je tussendoortjes met gezonde snacks, er zijn veel lekkere gezonde snacks, zoals snoeptomaatjes en komkommertjes of kleine worteltjes. Je kunt zelf ook thuis voordat je naar je werk gaat bijvoorbeeld een lekkere groente/fruit smoothie maken of een lekkere salade.

Dagelijkse beweging opvoeren

Dagelijkse beweging is super belangrijk, en het hoeft helemaal niet veel te zijn! Probeer elke dag een paar rondjes te lopen of start langzaam met hardlopen. Zonder dat je het door hebt verlies je hier al best wel veel calorieeen mee, verhoog je je conditie en het geeft je ook nog eens een lekker gevoel!

Gebruik een kleiner bord en kauw beter

Op een kleiner bord lijkt je portie groter dan op een groot bord. Je eet in principe hetzelfde, alleen je hersenen denken dat je meer hebt gegeten. Hierdoor schep je minder snel een tweede bord op tijdens het avondeten en heb je ‘s ochtends meer trek voor het ontbijt.

Drink genoeg, kijk uit met alcohol

Probeer elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Water is gezond (groene thee ook!) en geeft meer een gevoel dat je vol zit. Als je water niet lekker of saai vindt, kan je er ook bijvoorbeeld munt, komkommer of citroen in doen. Water is niet alleen goed voor je huid, maar helpt ook om je urineproductie op gang te houden. Er worden dan afvalstoffen uit je lichaam gehaald. Challenge jezelf om zo weinig mogelijk – het liefst geen – frisdrank, drankjes met suiker en alcohol te drinken. Weetje: wist je dat er in alcohol 7 calorieeen per gram zitten? Het zorgt voor meer (buik)vet en het verstoord je slaap- en sportroutine.

Doe geen boodschappen op een lege maag

Ga geen boodschappen doen op een lege maag, dan ga je juist op zoek naar snacks of lekkere dingen. Eet dus iets voordat je boodschappen gaat doen. Ook is het slim om een boodschappenlijstje te maken, hierdoor ga je met een doel naar de supermarket en ga je gericht op zoek naar de dingen die je nodig hebt.

Zoek afleiding: doe bijvoorbeeld een sport die je leuk vindt

Grijp niet gelijk naar de snacks als je trek hebt, zoek juist naar dingen die je leuk vind om te doen, zoals sporten, met vrienden bellen/afspreken of een stukje lopen. Hierdoor vergeet je dat je trek hebt.