Zwangerschap betekent een transformatieve levensfase voor een vrouw. Je lichaam verandert in rap tempo, en tegelijkertijd functioneert het voor twee personen. Het blijft ontzettend bijzonder, of het nu je eerste kindje is, de tweede of de derde! Bij een nieuwe fase horen andere behoeftes. Op gebied van voeding en verzorging, maar ook verantwoordelijkheden. Vandaag werpen we een blik op zwangerschap en een veganistisch voedingspatroon. Gaat het samen? En waar wil je op letten? We leggen het je uit.

Je baby voeden van binnenuit

Bij een nieuwe en nog onbekende levensfase komen vaak veel vragen. Ze kunnen betrekking hebben op je fysieke ontwikkeling, maar ook mentaal. Want als geen ander hangen twee samen en zul je een verschuiving ondervinden in je hormoonhuishouding. Het goede nieuws? Voeding speelt een grote rol om zowel je lichaam als je hormonen optimaal te ondersteunen, juist tijdens je zwangerschap!

Het is dus verstandig je levensstijl en huidige voedingspatroon eens onder de loep te nemen wanneer jij in verwachting bent. Want de voeding die jij tot je neemt, is ook voeding voor je baby. We weten dat je bepaalde dingen tijdelijk uit je menu moet schrappen. Rauwe vis, alcohol en sigaretten zijn nou eenmaal geen goed idee. Maar wat nou als je veganistisch leeft, of vegetarisch? Waar moet je dan op letten zodat je kindje geen tekorten oploopt tijdens de zwangerschap?

Zwanger en vegetariër of veganist, wat nu?

Mocht je denken dat vegetarisch of veganistisch eten tijdens de zwangerschap misschien geen goed idee is, laat je dan niet tegenhouden. Er zitten namelijk zéker wel voordelen aan tijdens een zwangerschap. Een vegetarisch dieet kan het risico op zwangerschapsdiabetes voor de moeder namelijk verlagen. Maar ook het risico op overmatig gewichtstoename tijdens het eerste trimester wordt minder groot met een vegetarisch dieet.

Volgens het Voedingscentrum kan vegetarisch eten tijdens een zwangerschap dan ook prima. Wel is het advies een deskundige te raadplegen voor passend advies. Het is daarom een goed idee een bezoekje te brengen aan een diëtist. Ook kun je op social media veel kennis opdoen, bijvoorbeeld met de Instagramcursus van Go With The Glow. Je wilt natuurlijk dat jouw kindje alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om te groeien. Doordat de baby voeding via het lichaam van de moeder tot zich neemt, voed je jouw baby dus van binnenuit.

Let op voedingsstoffen, zoals…

Vitamine B1 en B12
Wanneer je geen vlees of vis eet, is het belangrijk op je vitamine B12 inname te letten. Dit kun je eventueel aanvullen met supplementen, zodat je zeker weet dat je geen tekorten oploopt. Laat je hierbij wel altijd adviseren.

Eiwitten
Uiteraard mogen eiwitten in dit rijtje niet ontbreken, oftewel proteïnen. Deze zijn nodig om de placenta gezond te houden, maar ook voor de cel- en botopbouw van je baby. In zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en eieren, maar ook in vlees en vis vind je dierlijk eiwit. Wanneer je deze producten niet eet vanwege als vegetariër of veganist, moeten de eiwitten dus gehaald worden uit plantaardige eiwitten. Deze vind je bijvoorbeeld in linzen, bonen en kikkererwten.

IJzer
Wanneer je zwanger bent, heb je meer ijzer nodig. Opname uit plantaardige voedingsmiddelen is lastiger dan ijzer uit vlees en vis. Hierdoor is het belangrijk om gevarieerd te eten en extra te letten op je ijzerinname via plantaardige voeding. Het is handig je te verdiepen in ijzerrijke voeding en hier voldoende van te nuttigen. Ook kunnen supplementen goed van pas komen om tekorten te vermijden.

Flesvoeding voor babies: kies bewust

Om jouw kindje nog voor de geboorte een goede basis en start te geven, is het belangrijk bij de basis te beginnen. Dat is natuurlijk de zwangerschap. Toch wil je ook na de geboorte van je baby bewuste keuzes maken die de groei en ontwikkeling optimaal ondersteunen. Zo overweeg je misschien om jouw kindje ook vegetarisch of veganistisch op te voeden. Of te kiezen voor uitsluitend biologische producten, te beginnen bij biologische opvolgmelk. Het is daarom altijd belangrijk een deskundige te raadplegen die jou kan voorzien van het beste advies voor jezelf én je baby.