Jackfruit, je ziet het steeds meer voorbij komen als vleesvervanger. Pulled pork, rendang, hot dogs, burgers, bacon, gehakt en nog veel meer. Alles wordt tegenwoordig van dit stekelige stuk fruit gemaakt.  Maar wat is het eigenlijk? Waar komt het vandaan en is het een waardige vleesvervanger? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is jackfruit

Jackfruit is een vrucht die groeit in tropische gebieden van Zuid-Oost Azie, Brazilie en afrika. Een rijpe, ongekookte jackfruit zit qua smaak een beetje tussen een mango en een ananas. Een zoete, tropische smaak dus. Dit klinkt natuurlijk niet echt als een vleesvervanger. Als je hem daarvoor wilt gebruiken heb je een jonge onrijpe jackfruit nodig. Dan is hij neutraal van smaak en is de structuur vlezig. Dankzij de neutrale smaak neemt het snel smaken van andere ingredi├źnten over. Ideaal om mee te koken dus.

Hoe bereid je het?

Tegenwoordig kun je in veel winkels jackfruit in blik kopen en bij sommige toko’s verkopen ze ook de verse variant. De fruitsoort leent zich er ideaal voor uit om pulled jackfruit te maken, wat een nabootsing is van pulled chicken. Ook kan je er een super lekkere rendang van maken! Zie hieronder twee heerlijke recepten.

Recept: vegan tortillas met pulled jackfruit

Recept: Rendang van jackfruit met atjar van rode kool

Is het een waardige vleesvervanger?

Qua smaak en structuur is dit tropische fruit een goede vervanger. Maar wat de voedingswaarden betreft, is het een iets minder geslaagd substituut. Het bevat vitamine a en vitamine c, ook is het rijk aan mineralen. Maar het bevat weinig eiwit, veel minder ijzer (dan andere vleesvervangers zoals tofu) en het bevat geen vitamine B12. Dus qua voedingsstoffen is het helaas niet echt een volwaardige vleesvervanger. Maar als je er verder een gevarieerd eetpatroon op na houdt, kun je prima af en toe genieten van een gerecht met jackfruit!