Elke week maak je wel honderden voedselkeuzes. We maken deze keuzes om veel soorten redenen: denk aan smaak, betaalbaarheid, toegankelijkheid en gezondheid. Naast deze redenen baseren steeds meer mensen hun voedselkeuze op basis van het milieu. Zo heeft het ene voedsel veel meer (negatieve) impact op de wereld dan het andere. Maar welke voedingswaren zijn zo schadelijk voor het milieu? En welke producten juist helemaal niet? Wij zochten voor jullie uit van welk voedsel je beter meer of juist minder moet eten (als je het milieu wilt beschermen).


Minder eten

Rood vlees

Voor de meeste mensen zal dit ook geen verrassing zijn, maar rood vlees (vooral rund) staat bovenaan de lijst van eten met een nadelig effect op het milieu. Rundvlees heeft een enorme CO2-voetafdruk, bij de productie van een kilo vlees word er tot 60 kilo broeikasgas uitgestoten. Ook is er wel zo’n 15.500 liter water voor nodig. Naast het negatieve effect op het milieu is ook bekend dat rood vlees niet goed is voor ons lichaam.

Kaas

Niet leuk om te horen voor kaas liefhebbers, want kaas komt net onder rood vlees te staan op de lijst van eten dat schadelijk is voor het milieu. Dit komt grotendeels door het feit dat kaas afhankelijk is van koeien. Koeien stoten methaangas uit, wat bijdraagt aan het opwarmen van de aarde.

Chocolade

Chocolade brengt een mens helaas niet alleen maar vreugde. De negatieve milieu impact van chocolade zal je voortaan twee keer doen nadenken bij het kopen van een chocoladereep. De chocolade industrie draagt bij aan het krimpen van regenwouden en het uitstoten van broeikasgassen. Daarnaast wordt bij de productie van chocolade vaak melk en suiker toegevoegd, die ook vaak schuldig zijn aan schade aan het milieu.

Internationaal geteelde voedingswaren

Hoe vers ze er ook uit zien, veel van je favoriete groente en fruit hebben er al een reis rond de wereld op zitten. Veel gegeten fruit- en groentesoorten als avocado en banaan komen vaak van ver weg. Denk maar eens aan alle uitlaatgassen die vrij komen bij het vervoeren van deze voedingswaren over de hele wereld.

koffie

Nog iets waar ons humeur niet echt van vooruit gaat, maar koffie is helaas ook een van de slechtste etenswaren voor het milieu. Bij de productie van een kilo koffie wordt zo’n 17 kilo CO2 uitgestoten. De vraag naar koffie blijft ook groeien, wat een uitputtend effect heeft op de grond waar de koffie groeit. Ga daarom vaker voor fair trade coffee!


 Meer eten

Zeewier

Zeewier is het eten van de toekomst! Dit groene superfood uit het water zorgt voor de helft van alle zuurstof die er in de wereld is. Ook zit het vol met voedzame voedingsstoffen. Daarnaast groeit het overal en zijn er geen bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën nodig bij het tot stand komen ervan.

Peulvruchten en bonen

Peulvruchten en bonen (denk aan linzen en kikkererwten) hebben het vermogen om stikstof uit de lucht om te zetten in een vorm die planten goed kunnen gebruiken. Ook zijn ze afhankelijk van water dat uit neerslag wordt opgeslagen in de grond. daarnaast zitten ze ook nog eens vol met vezels, eiwitten en vitamines.

Bladgroenten

Bladgroenten als spinazie en boerenkool zijn een van de meest gezonde groentes met veel gezonde voedingsstoffen. Maar naast de gezondheidsvoordelen die ze voor de mens hebben, zijn ze voor de aarde ook heel goed. Bladgroenten worden beschouwd als een van de meest duurzame en milieuvriendelijke etenswaren op de markt.

Paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen groeien op plekken waar weinig andere etenswaren dat kunnen. De hoeveelheid water die een paddenstoel nodig heeft om te groeien is niks vergeleken met de hoeveelheden water die nodig zijn voor andere groentes. Dit maakt de paddestoel een zeer duurzame groente.

Granen

Al eeuwenlang een onmisbaar onderdeel van ons voedsel. Naast het positieve effect op onze gezondheid scoren granen zeer laag op de uitstoot van broeikasgassen.