Visualiseren is het van te voren inbeelden van gebeurtenissen. Dit doe je niet alleen door het voor je te zien, maar ook door in te beelden wat je gaat horen, proeven, voelen en ruiken.  Dit is heel nuttig. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen.

Onder topsporters is het al de normaalste zaak van de wereld: visualiseren. Zij visualiseren continu de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om tot een optimale prestatie te komen. Hiermee hebben ze geleerd dat ze beter gaan presteren.


Wanneer kun je visualiseren?

In principe kun je voor alle gebeurtenissen en omstandigheden in je leven visualiseren. Je kan je elke dag gezond en gelukkig inbeelden. Je kan je streef gewicht visualiseren, je doel met werk, alles is mogelijk.

Zet negativiteit om in positiviteit

Eigenlijk zijn we al de hele dag aan het visualiseren. Aan het dromen en inbeelden hoe alles gaat lopen. Grotendeels is dit piekeren. En piekeren is zo’n negatieve energie, het trekt ook alleen maar meer negativiteit in je leven. Als je deze energie nou omzet naar positiviteit, inbeelden hoe het (goed) afloopt in plaats van je zorgen te maken. Je zult merken dat je zonder zorgen de dag door komt, je komt in een positieve spiraal terecht. Je trekt positiviteit aan en zult zelf zorgen voor je happy ending.

Werkt dit echt, of is het zweverige bull-sh*t?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we als we een actie visualiseren, dezelfde hersengebieden stimuleren als wanneer we de actie daadwerkelijk uitvoeren. Als we daarbij succes visualiseren, zullen we onder andere ook het beloningssysteem in het brein activeren.

Dat systeem wordt aangestuurd door de neurotransmitter dopamine. Dopamine zet aan tot gedrag, omdat het zorgt voor gevoelens van begeerte en zorgt dat we ons gedrag richten op de verovering van wat we begeren. (Organisatieontwikkeling met Theory U, Esther de Haan, Eva Beerends)

Wil je hiermee aan de slag? Dan zijn hier een aantal visualisatie oefeningen wat je kan gaan doen!


Lees ook:

Gelukkig en ongelukkig zijn, hoe kun jij daar invloed op hebben?

We worden doodongelukkig door het streven naar perfectie

Mindful eten helpt je afvallen en gezonder leven!