Of je nu op een citytrip naar Barcelona gaat of 24 uur in het vliegtuig naar Zuid-Amerika zit, de kans is groot dat je voor een vakantie of zakenreis minstens een paar uur in het vliegtuig zit. En hoe langer de reis, hoe meer je kennis zult maken met het fenomeen ‘Vliegtuig-eten’.


Slecht eten

In het vliegtuig kan je niet genieten van een bijzondere cultuur, laat staan van uitgesproken smaken. Vliegtuigeten staat bekend als slecht eten, maar hoe komt dat en is het wel gezond?

In het vliegtuig is het luidruchtig door de motoren en ook de luchtdruk is anders dan op de grond. Deze twee factoren zorgen ervoor dat onze smaakpapillen minder goed werken. Hierdoor kunnen we smaken minder snel herkennen. Daarbij moeten de maaltijden een reis vanuit de keuken naar het vliegtuig overleven en worden ze in het vliegtuig nog eens opgewarmd. Dat is allemaal natuurlijk niet goed voor de kwaliteit van het eten. Wil je het toch wat beter maken voor jezelf? Vraag om extra peper & zout. Hierdoor creëer je meer smaak. Dit hoeft niet alleen tijdens warme maaltijden, maar kan ook lekker zijn op de belegde broodjes.

Gezond?

Op het vliegtuigeten wordt extra zout, suiker en vet toegevoegd. Deze ingrediënten versterken onze smaak. Zo proeven we toch nog iets. Zout, suiker en vet zijn stoffen waar we van opzwellen. Zout en suiker houden water vast en als je vet niet verbrandt, dan slaat je lichaam het op. En dat zullen we weer terug zien op de weegschaal helaas..

Handige tips voor vliegtuig-eten

Omdat het eten in het vliegtuig over het algemeen flink tegen valt, hebben wij voor jou een aantal handige tips om zo toch een beetje van je maaltijden te kunnen genieten.

Ga voor zo vers mogelijk

Denk van tevoren na over wat je kiest. Zijn er broodjes verkrijgbaar van een goede leverancier? Of staat de maatschappij bekend om haar vers bereide maaltijden? Kies dan hiervoor. Je kunt zelf ook verschillende dingen meenemen. Ga wel even goed na of alles is toegestaan van wat je mee wilt nemen. Ook kun je net voor vertrek wat halen bij een van de restaurantjes op het vliegveld. Zorg er wel goed voor dat het goed in een afsluitbaar bakje zit.

Kies een plek voor of achterin

Vlieg je wat langer en krijg je warme maaltijden? Boek dan van tevoren een plek helemaal voor of achteraan. Hier wordt namelijk het eten bereid en opgewarmd. Hoe dichter bij de keuken, des te sneller krijg jij je maaltijd. Daarnaast heb je hiervoor de meeste keuze, want alle opties zijn nog aanwezig.

Verwacht niet te veel

Oke, dit is misschien een beetje flauw, maar als je verwachtingen niet al te hoog zijn, kan het alleen maar meevallen. Want zeg nou zelf, eten in een vliegtuig zal nooit zo zijn als thuis of in een restaurant.


Lees ook:

De beste (en leukste!) voorbereiding van je vakantie!

Duurzaam en verantwoord op vakantie, zo doe je dat!

Gezond op vakantie, zo doe je dat!