Momenteel stromen de: “Ik heb vakantie!” berichtjes binnen en iedereen zoekt tropische temperaturen binnen en buiten Europa op. Ook op vakantie kun jij je steentje bijdragen aan een verantwoorde en duurzamere wereld!

  1. Zuinig met water, energie en afval

Gebruik de airconditioning alleen als het echt nodig is en laat de kraan niet onnodig lopen. Als je in een hotel zit worden je handdoeken vaak vervangen als je ze op de grond legt. Hang ze op en gebruik je handdoeken een tweede keer, niks mis mee! Laat geen afval slingeren op het strand en als er de mogelijkheid is afval te scheiden is dat helemaal geweldig!

  1. Zorg voor zo min mogelijk CO2-uitstoot

Je kunt luchtvaartmaatschappijen vergelijken op CO2-uitstoot. Hierbij gebruik je de Atmosfair Airline Index (AAI). Hier zie je 125 luchtvaartmaatschappijen gerangschikt op het gebied van milieu en van CO2-efficiëntie, met behulp van labels van A t/m G. KLM staat bijvoorbeeld op de 12e plek met een C-label.

Een andere manier om de CO2-uitstoot van je reis te verminderen is om te kiezen voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met overstappen. Bij het opstijgen wordt er namelijk veel kerosine verbrand. Bij meerdere keren opstijgen gebeurd dit dus eigenlijk onnodig!

  1. Vervoer op locatie

Wanneer je kleine afstanden moet afleggen naar dat leuke stadje of naar de boulevard wilt gaan kun je makkelijk wandelend of fietsend ernaartoe in plaats van de auto, bus of ander openbaar vervoer te gebruiken. Zo zorg je weer voor minder CO2-uitstoot op locatie, zie je veel meer van de omgeving en ben je ook nog eens lekker in beweging! Komen de vakantiekilo’s er ook weer meteen minder snel aan.. 4 vliegen in één klap!

  1. Niets kopen van kinderen

Je denkt misschien dat je dat kindje aan wat geld helpt om iets van hem of haar te kopen, toch is het op termijn niet in zijn of haar voordeel. Door spullen van kindjes te kopen houd je kinderarbeid in stand en kunnen zij niet naar school. Vaak worden zij ook ingezet door volwassenen om meer winst binnen te halen. Draag je steentje juist bij door hier je geld niet uit te geven!