We kennen het allemaal wel. Je hebt slecht geslapen en de gehele ochtend is je concentratie ver te zoeken. Het voelt een beetje wazig en dof in je hoofd en dat helpt niet bepaald bij het afvinken van je to-do lijstje. En die belangrijke presentatie die je die middag moet geven, zou ook wat beter gaan als die mist daarboven weg zou trekken. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes voor een heldere geest en om je focus weer terug te krijgen. Een van die trucjes? Eten!

4 voedingsmiddelen voor meer focus en een heldere geest


OMEGA-3S: Voor de gezondheid van je brein (lange termijn)

Denk: Ansjovis, zalm, makreel, sardientjes, haring, verse tonijn en forel.

Vette (koud water) vissen voeden ons met omega-3 vetten. Er is veel onderzoek gedaan naar deze (langketenige) vetzuren en uit deze onderzoeken blijkt dat deze vetzuren beschermende eigenschappen, voor zowel onze geestelijke gezondheid als de gezondheid van het hart, hebben. De vetten verminderen bijvoorbeeld ontstekingen en hebben tevens een positief effect op ons membraan in de hersenen.  Het houdt ons alert en helpt bij de concentratie.

Voor de gezondheid op lange termijn is het slim om je dagelijkse stukje vlees daarom drie keer per week te vervangen voor een vette vis.

EIWITRIJK ONTBIJT: Voor een drukke dag

Denk: Eieren, yoghurt, noten, zaden, vlees, vis, tofu, peulvruchten en groenten

Vaak domineren koolhydraat- en suiker rijke producten het westerse ontbijt. Dit zorgt ervoor dat we vaak eiwitten te kort komen wanneer we de dag starten. En dit terwijl eiwitten de bouwstenen zijn voor onze spieren, organen, bloedcellen en hormonen. Ze voorzien ons van energie om te bewegen en voor het reguleren van onze hormoonhuishouding. Eiwitten helpen tevens bij het creëren van onze neurotransmitters zoals serotine en dopamine, de hormonen die invloed hebben op onze stemming, heldere geest en ons geheugen. Eiwitten zijn daarom ontzettend belangrijk voor een gezond werkend en alert brein.

VITAMINE B: In de ochtend

Denk: Spinazie, bonen, peulvruchten, volkoren brood, eieren, melk en groene groenten.

B vitamines worden gebruikt om ons lichaam en onze hersenen een power boost te geven. Ze helpen bij het omzetten van voedingsstoffen in bruikbaar brandstof. Daarnaast verzorgen ze energie die nodig is voor het verwerken van signalen, de vorming van DNA, de stofwisseling en het afbreken van chemische stoffen. Ons lichaam slaat echter de B vitamines niet goed op en daarom moeten we deze via ons voeding binnenkrijgen. Als we een tekort aan deze vitamine hebben voelen we ons al snel slap en moe.

PURE CHOCOLADE: Als een pre-meeting boost

Denk: Hoe donkerder hoe beter!

Pure chocolade bevat actieve cacao-flavonolen. Flavonol, een type antioxidant, is een actieve stof die op veel verschillende manieren werkt. Flavonol verbetert onder andere de bloedstroom, zorgt dat er meer zuurstof bij de hersenen komt en  stimuleert je humeur en cognitie.

Cacao heeft tevens een kleine hoeveelheid natuurlijke cafeïne die zorgt voor meer energie en helpt vermoeide hersenpatronen aan te pakken! Dus een stuk pure chocolade een half uurtje voordat je een kickass presentatie moet geven of voor een belangrijke meeting. Het zorgt namelijk dat de mist in je hoofd oplost en je een heldere geest krijgt. Zodat je super gefocust bent en vol energie kan knallen!


Lees ook:

Dit gebeurt er in je brein wanneer je niet (meer) genoeg beweegt!

Deze training zorgt ervoor dat je hersenen óók gezonder worden!

Vind je rust en focus terug met deze tips vanuit de yoga