Wanneer je het etiket van veel shampoos goed bekijkt zul je zien dat hier vaak de stof ‘sulfaat’ in zit. Dit is een reinigende stof die er voor zorgt dat je haar schoon wordt. Toch lijken sulfaten de nieuwe boeman in de beautyindustrie te zijn, het kan namelijk een agressieve werking op je hoofdhuid en haar hebben.


Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn sterke chemicaliën die als reinigingsmiddel worden gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt in schoonmaakmiddelen, wasmiddel en shampoos. Shampoos bevatten met name de types Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES). Het zijn de stoffen die je shampoo doen schuimen, om zo olie en vuil uit je haar te verwijderen. Wanneer je dus een schuimende shampoo hebt is de kans groot dat het sulfaten bevat. Alhoewel sulfaten dus een reinigend effect hebben, kan het ook schadelijk zijn voor bepaalde haartypes en in sommige gevallen veroorzaakt het zelfs huidirritatie. Samen met het vuil en de olie worden ook de natuurlijke oliën en de eiwitten, die ervoor zorgen dat je haar sterk en gezond blijft, weggespoeld.

Wanneer zou je shampoo zonder sulfaten moeten gebruiken?

Of je er beter aan doet om een shampoo zonder sulfaten te gebruiken, hangt af van je haar- en huidtype. Voor sommige mensen zijn deze ingrediënten namelijk te sterk, en hierdoor heeft het een uitdrogende en irriterende werking.

Volgens the American Academy of Dermatology (AAD) wordt het mensen met de huidaandoening rosacea afgeraden om shampoos met sulfaten te gebruiken. Dit zou tot irritaties van de huid leiden en voor symptomen of je hoofdhuid, gezicht, rug en schouders kunnen zorgen. Daarnaast is het ook af te raden om shampoos met sulfaten te gebruiken wanneer je last hebt van eczeem, contactdermatitis of als je een gevoelige huid hebt. Hierdoor kun je last krijgen van roodheid, jeuk, uitslag of een zwelling.

Ook droog haar is een stuk kwetsbaarder, waardoor shampoos met sulfaten te veel van de natuurlijke oliën uit je haar kunnen verwijderen. Daarnaast kunnen deze shampoos er voor zorgen dat je haar een stuk pluiziger wordt. Dit gebeurt doordat sulfaten een negatieve elektrische lading creëren wanneer ze contact maken met je haar.

Voordelen van sulfaatvrije shampoos

Wanneer je een sulfaatvrije shampoo gebruikt bevat deze een veel mildere reiniging. In plaats van sulfaten bevatten deze shampoos milde amfotere of zwitterionische reinigers. Hierdoor krijg je geen droge en geïrriteerde hoofdhuid. Dit soort shampoos kunnen wel een stukje duurder zijn, maar wanneer je een gevoelige huid of haar hebt is het het proberen waard.