Vitamines. Er zijn heel erg veel verschillende soorten vitamines en deze hebben we allemaal nodig. Vitamine C is de bekendste van allemaal. Deze vitamine heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand


Vitamines

Er zijn is totaal 13 verschillende soorten vitamines en iedere vitamine heeft een eigen functie. Behalve vitamine zijn ook mineralen erg belangrijk voor je lichaam. Denk hierbij aan Magnesium en Calcium. Een aantal verschillende soorten vitamines zijn: Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B2, C, D, E en K. Vitamines komen voor in eten en drinken. Het lichaam kan zelf geen vitamines aankomen dus moeten we ons voedingspatroon aanpassen zodat we deze wel binnen kunnen krijgen. Vitamines kunnen ook verloren gaan tijdens het bereiden van eten. Het gehalte van Vitamine C in het eten kan verloren gaan bij het lang koken van bijvoorbeeld groenten. Ook kan het verloren gaan door blootstelling aan de lucht. Denk hierbij aan snijden, pureren of uitpersen.

Vitamine C

Vitamine C is vooral nodig en verantwoordelijk voor het immuunsysteem, de vorming van callogeen en het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, gezonde botten, tanden en bloedvaten. Dus zonder deze vitamine kan een mens letterlijk niet leven.

Te weinig vitamine C

Je lichaam maakt niet automatisch vitamines aan en daarom moeten we het binnen krijgen via voeding. Volwassen mensen hebben ongeveer 70 milligram nodig per dag. Dit kun je halen uit bijvoorbeeld, groenten, fruit en aardappelen. Een tekort aan vitamine C kan veroorzaakt worden door een ongezond eetpatroon. Bij een langdurig tekort aan vitamine C kan een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en scheurbuik ontstaan. Daarvan zijn verschijnselen: tandvleesbloedingen en onderhuidse en inwendige bloedingen.

Te veel vitamine C

Een te grote hoeveelheid aan vitamine C het de opname van koper uit voeding remmen. Hierdoor worden je nieren overbelast en dit kan zelf leiden tot nierstenen. Ook kan het leiden tot darmklachten of diarree. Dus die tabletten met 1000mg vitamines C, zijn misschien toch niet zo’n goed idee!


Lees ook:

Is het slecht om elke dag hetzelfde te eten?

Koper en zink: Waar is het goed voor en hoe vul je het weer aan?

Kom ik als veganist wel aan al mijn voedingstoffen en vitamines?