Je moet er elke dag weer even aan denken: het innemen van de pil. Er eentje vergeten veroorzaakt ongekende stress. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we nog een nieuwtje voor je: bepaald soort voedsel kan namelijk de werking van de pil verminderen. Hierdoor ben je dus minder goed beschermd tegen zwangerschap.

De pil verliest zijn effect door dit voedsel!

Het gaat om Grapefruit. Als je deze citrusvrucht regelmatig eet, kan dat ervoor zorgen dat de pil minder goed werkt. Volgens het Center for Education and Research on Therapeutics zorgt het regelmatig binnenkrijgen van grapefruit (ook het sap) ervoor dat de CYP3A niveaus in je lichaam worden verlaagd. . CYP3A is een enzym in je lichaam dat ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen in het lichaam worden omgezet. Is er minder van dat enzym aanwezig, kan jouw lichaam de stofjes uit de pil minder goed opnemen. Hierdoor wordt dus de werking van jouw pil mogelijk minder.

Sinaasappels en limoenen

Ook sinaasappels en limoenen hebben dit effect op je lichaam. Natuurlijk hoef je niet alle citrusvruchten onmiddellijk te skippen, maar het is wel handig om te weten dat citrusvruchten dit effect kunnen hebben. Ben je gek juist op deze producten? Dan is het handig om even te checken bij jouw dokter hoe het zit met de pil die jij slikt en of overstappen naar een andere vorm van anticonceptie in jouw geval handiger is.


Lees ook:

Dit gebeurt er als je stopt met de pil!

Anticonceptie; Wat is de beste keuze voor mij?

Wat is de anticonceptiepil (de pil) en wat zijn de bijwerkingen?