Anabolen steroïden zijn middelen die vooral gebruikt worden om groter en sterker te worden. Ook zijn het prestatieverhogende middelen die topsporters of wielrenners gebruiken om hun sport beter te kunnen beoefenen. Er bestaan verschillende soorten anabole steroïden. Sommige bestaan in pilvorm en moeten worden doorgeslikt. Andere moeten per injectie in een spier, meestal is dit in de bilspier. Maar wat doen anabolen nou eigenlijk met je lichaam?

Wat is het effect van anabolen?


Algemene informatie

Je hebt verschillende soorten steroïden. Elke steroïde werkt anders. Het is belangrijk altijd te informeren bij de dokter of huisarts of de steroïde samengaat met de medicijnen die je gebruikt. Veel Anabolen steroïden worden ook gebruikt in de geneeskunde. Het wordt gebruikt tegen de bestrijding van borst en prostaatkanker. De meeste anabolen steroïden hebben direct en indirect effect op je gezondheid. Er zijn veel voor en nadelen aan het gebruik verbonden. Het is aan de persoon zelf om de beslissing te nemen of het de moeite waard is of niet.

Negatieve effecten

De nadelen met het gebruik van anabolen zijn zeker in de meerderheid, sommige zelfs heel gevaarlijk. Zeker bij een hoge dosis kan het gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk. Voorbeelden van negatieve effecten kunnen zijn:

  • Bij overgebruik, heb je kans op mogelijk inwendige bloedingen in het maag- en darmkanaal.
  • Het heeft een vergrote kans op hartaandoeningen en niercrisis. Bij extreme hoge dosissen komt zelfs elk orgaan in de gevarenzone en riskeer je de uitval van alle organen, dus ook het hart wat leidt tot een hartstilstand.
  • Een verhoogde bloeddruk, door de afname van het goeie cholesterol in het lichaam.
  • Nierziekten en verhoogde kans op nierstenen, zeker als het in de familie zit en je er aanleg voor hebt.
  • Acne, met name op het gezicht en de rug. Mensen die aanleg voor acne hebben, krijgen van dit symptoom het meeste last.

Bijwerkingen

Er zijn gebruikers die nergens last van hebben en er zijn mensen die duidelijk gedragsstoornissen vertonen na langdurig gebruik. De meest bekende is de ”Roidfever”. Symptomen hierbij is dat de gebruiker last heeft van humeurswisselingen en een sterke toename heeft in agressie. Een anders symptoom dat vaak voorkomt is dat de gebruiker lastig en humeurig doet tegen de mensen die ze het beste kennen en het meest van houden.

Conclusie

Er zijn wat positieve effecten aan anabolen, zoals dat het gebruikt wordt tegen bestrijding van borst en prostaatkanker. Alleen het gebruik van anabolen brengt veel meer negatieve effecten met zich mee. Nog heftiger zijn deze bijwerkingen als je anabolen te veel of te lang gebruikt. Weeg dus de voor en nadelen tegen elkaar af. Informeer jezelf goed en zorg dat je daarna de juiste keuze kunt maken.


Lees ook:

Wat is Ritalin en wat doet het met ons lichaam?

Dit doen XTC, Cocaine, GHB en Cannabis met je sportprestaties!

5 fabels over voeding en supplementen die je niet moet geloven!