Mensen met ondergewicht zijn lichter dan eigenlijk goed is voor de gezondheid. Gezond eten is daarom erg belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. Ook zorgt het ervoor dat je niet ondervoed raakt. De nadruk ligt vooral op voldoende inname van eiwit en energie.

Heb jij ondergewicht? Dan is het verstandig om te proberen om aan te komen en om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar de diëtist of een medisch specialist.

Oorzaken ondergewicht

Ondergewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam verbruikt. Er komt dus minder binnen, dan dat eruit gaat.

Ondergewicht kan komen door:

  • Gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door verminderde smaak en geur, een ziekte of bij gebrek aan beweging.
  • Kauw- en slikproblemen
  • Een slechtwerkende darm. De darm kan dan minder voedingsstoffen opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • Bijwerkingen van medicijnen.
  • Angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit. Iemand met een depressie heeft mogelijk geen trek of heeft geen fut om boodschappen te doen en te koken.
  • Een eetstoornis
  • Een verhoogd energieverbruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.

Gezondheidseffecten

Ondergewicht brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee, omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich dan lusteloos en moe gaan voelen. Het lichaam gebruikt reservevoorraden uit vet- en spierweefsel. Hierdoor wordt het vet- en spierweefsel afgebroken. Vooral de afbraak van spierweefsel is nadelig. Als het ondergewicht lang aanhoudt neemt bovendien de kans op botbreuken toe.

Gezond eten

Wanneer mensen met ondergewicht gezond eten raken ze niet verder ondervoed. Gezond eten is dus belangrijk, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die het lichaam nodig heeft, waaronder eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Nadruk ligt op een voeding met voldoende eiwit en energie, in combinatie met bewegen voor de spieropbouw.


Lees ook:

Is je BMI nou echt zo betrouwbaar?