Het leven van een vegan gaat niet altijd over rozen. Je moet altijd goed kijken naar de ingrediënten. Zijn er geen dierlijke producten in verwerkt? Een fout is eigenlijk al snel gemaakt, want veel voedsel en dranken lijken veganistisch maar zijn dat in werkelijkheid niet.
Wist jij dat deze producten niet vegan zijn?
Wijn en bier
Wijn is gemaakt van druiven en bier van graan. Dan zou je denken dat dit dus gewoon veganistisch moet zijn, maar dat is niet het geval. Om de dranken namelijk snel op te laten klaren na het gisten, worden vaak dierlijke producten toegevoegd. Het gaat hier vaak om eiwitten, gelatine of vislijm.
Kauwgom
Kauwgom is over het algemeen redelijk vaak veganistisch, maar ook hierin wordt geregeld gelatine of stearinezuur aan toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke oorsprong, eigenlijk alleen maar omdat dat goedkoop is. Het probleem is dat het gebruik van gelatine in de kauwgom niet altijd duidelijk vermeld wordt in de lijst met ingrediënten. Gelatine kan ook verstopt staan tussen de E-nummers op de verpakking. Belangrijk om te weten is dat E441 voor gelatine staat.
Voedingssupplementen
Wat betreft supplementen is het vrij helder als je plantaardig eet. B12 is essentieel als aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon. Vaak is dit ook vegan. Vitamine D wordt aangeraden in de wintermaanden. Dat geldt ook voor niet-veganisten. Ook vitamine D3 is tegenwoordig in vegan variant te verkrijgen. Deze tabletten of capsules kunnen gelatine of lactose bevatten. Omega 3, calcium en vitamine D wordt soms ook uit dierlijke producten gehaald. Gelukkig wordt dit vaak wel goed aangegeven.
Witte suiker
Om van rietsuiker witte suiker te maken worden vaak verkoolde runderbeenderen gebruikt. Wel wordt het weer uit het suiker verwijderd, maar dat het niet veganistisch. Gelukkig is dit in Nederland verboden. De Nederlandse witte suiker is dus wel veganistisch.
Vijg
Veganisten worden het ook maar niet eens over vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen. Voor de wesp is het echter lastig om mannelijke en vrouwelijke vijgen te onderscheiden en daarom vergist ze zich soms. Als de wesp de vrouwelijke vijg betreedt, zal dit haar dood betekenen. Deze dode wesp wordt door de vijg verteerd, maar dit betekent dus wel dat een vijg niet altijd veganistisch is.
Lees ook:
6 supermarktproducten die stiekem vegan zijn!
De nieuwe Baileys Almande is vegan én glutenvrij!
13 grappige en belangrijke lessen die ik leerde toen ik veganistisch werd! Column