De badkamer, een van de vieste plekken in je huis. Je maakt er jezelf schoon, maar ondertussen genieten duizenden bacteriën van de voor hen gedroomde combinatie van vocht en warmte. Deze zeven gewoonten in de badkamer hebben er ontzettend veel van ons, en zouden we beter kunnen afleren om ook de badkamer zelf schoon te houden. Als je deze zeven gewoontes gelezen hebt, denk je waarschijnlijk wel even twee keer na voordat je het weer doet.
Tandenborstels op de wastafel
Bijna iedereen heeft zijn of haar tandenborstel op de wastafel liggen. Maar wie een toilet in de badkamer heeft, kan dat beter maar niet doen. Wanneer je namelijk het toilet doorspoelt met de deksel open, komen er super kleine bacteriën door de lucht en die komen op jou tandenborstel terecht. Hier poets jij vervolgens je tanden mee.. Wat kun je er tegen doen? Of een andere plek voor je tandenborstel bedenken, of met de deksel dicht doorspoelen.
Met je telefoon naar de wc
Even snel het nieuws of Facebook checken op het toilet, niet echt hygiënisch. Als je weet dat schimmels en bacteriën van het toilet, de gootsteen en ook de vloer op je telefoon terecht komen. Vervolgens loop jij hier heel de dag mee rond! Laat de volgende keer je telefoon maar gewoon op tafel liggen als je naar het toilet gaat.
Haren in je borstel
Kan je al bijna een pruik maken van de achtergebleven haren in jouw borstel? Iets wat je moet weten: De dode huidcellen en olie van je hoofdhuid stapelen zich daar gezellig op! Deze breng je vervolgens weer op de huid aan door het te laten zitten en er opnieuw mee te gaan borstelen. Weet je niet waarom je haar zo snel vet is? Hierom dus! Verwijder elke keer na het borstelen de haren uit je borstel. Was ook je borstel eens in de maand in een klein sopje.
Puistjes uitknijpen
Hoe verleidelijk is het om aan je gezicht te zitten peuteren en puistjes uit te knijpen? Ontzettend en ja, ook wij kennen het gevoel. Helaas is het niet zo goed voor je huid. Door met je (vieze) handen aan je gezicht te peuteren, creëer je inimini wondjes, die ook nog eens kunnen gaan ontsteken mét nog meer puistjes tot gevolg. Bovendien kun je de ontsteking zo onderhuids verder duwen, waardoor er nog meer onzuiverheden ontstaan. Zorg dat je je huid elke dag reinigt met water of een milde reiniger en gebruik af en toe een peeling om de dode huidcellen te verwijderen.
Make-up kwasten en bakjes niet schoonmaken
Je wrijft er dagelijks mee over je gezicht, maar toch komt het niet in je op om je potjes en make-up kwasten schoon te maken? Net zoals bij een haarborstel veeg je microben opnieuw over je gezicht, met huidirritaties tot gevolg. Maak er een gewoonte van om je make-up borstels maar ook potjes blush en oogschaduw regelmatig goed schoon te maken.
Wc-papier verkeerd gebruiken
Het is niet echt een onderwerp waar je snel over begint tijdens een familiedinertje. Veeg jij na het toiletgebruik ‘van achter naar voren’ schoon, of omgekeerd? Voor eens en voor altijd: Je veegt beter van voren naar achteren. Dit is zo om te vermijden dat bacteriën zich van de ene zone naar de andere zone verplaatsen. Zo kunnen schimmels en infecties ontstaan namelijk.
Producten bewaren
Zonnebrandcrème, body lotions of gezichtsmaskers, je bewaart ze uit gewoonte misschien in de badkamer, maar toch is die vochtige, warme omgeving daar niet goed voor. De producten zijn gevoelig voor de temperatuur en de lucht die uit de badkamer komt. Hierdoor gaan ze minder efficiënt werken. Bewaar ze daarom eerder op een droge, donkere plek met een constante temperatuur.
Heb je jezelf betrapt op een van deze gewoontes? Probeer het dan te verbeteren. Vooral bacteriën zijn slecht voor je, en kunnen ziektes veroorzaken.
Lees ook:
Pas op! Kippenvlees zit vol met bacteriën
Slapen met nat haar blijkt echt super slecht te zijn!
Hoevaak moet je eigenlijk je handdoeken wassen?