Net alleen gaan wonen, of voor het eerst bloemkool meegenomen van de winkel? Of misschien even een opfrissertje of wat inspiratie nodig? Geen probleem! In dit artikel hebben we het over waar we op moeten letten wanneer we bloemkool koken, en de verschillende manieren waarop we bloemkool nog klaar kunnen maken.


Bloemkool koken

Wanneer je ervoor kiest de bloemkool te koken, zal de kooktijd afhangen van of je de stam mee kookt of niet. Wanneer je enkel de roosjes kookt, volstaat 5 tot 8 minuten in het water. De bloemkool met stam kook je dan weer 8 tot 10 minuten. Wil je zeker weten of jou bloemkool gaar is? Doorprik het dikste stuk bloemkool met een vork. Blijft het stuk aan je vork hangen? Dan is het gaar!

Valt de bloemkool uit elkaar? Dan is hij overgaar. De smaak zal wat fletser zijn, maar ook hiervoor hebben we een oplossing! In een handomdraai zet je namelijk heerlijke bloemkoolpurree op tafel. Voeg eenvoudigweg wat boter en melk toe aan je bloemkool, en mix tot je een glad geheel krijgt.

Bloemkool stomen

Met een stoommandje kun je er ook voor kiezen de bloemkool te stomen. Verwijder voor het stomen de bladeren. Na 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken bloemkool) is je bloemkool gaar. Met deze bereiding behoud je de meeste vitaminen!

Tip: gestoomde bloemkool is het lekkerst wanneer je deze warm opdient. Gekookte bloemkool kan dan weer een lekkere koude snack zijn.

Bloemkool in de oven

Bloemkool in de oven is een absolute hit. Voor het roosteren kun je je bloemkool koken, maar je kunt de bloemkool ook rauw en in zijn geheel roosteren. Een andere optie is natuurlijk een klassieke bloemkoolgratin.

Bloemkool in de pan

Tot slot kun je bloemkool ook heerlijk opbakken in de pan. Het is een uitstekende aanvulling op wokgerechten, en wanneer je de bloemkool juist bereidt geeft het dat kleine beetje crunch dat je gerecht miste.  4 tot 6 minuutjes in pan volstaat!