Wie houdt er nou niet van gezonde chips? Het is toch echt de meest lekkere snack wanneer je ’s avonds op de bank een film of serie kijkt? Helaas zitten er transvetten in onze chips, niet zo gezond dus, maar dat weten we allemaal wel. Dit transvet ontstaat wanneer plantaardige oliën worden gehard in de fabriek. Dit proces wordt hydrogeneren genoemd. Fabrieken doen dit omdat vetten op deze manier langer houdbaar zijn. Transvetten zijn slecht omdat het de belangrijkste veroorzakers van hart en vaatziekten zijn. Dit gezonde chips recept echter, maken we met kokosolie. Bij deze olie ontstaan er geen transvetten en ook oxideert kokosolie niet bij verhitting! Stuk gezonder dus.
Bereiding Courgette chips
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de courgette in dunne plakjes
- Leg ze op de bakplaat
- Smeer deze in met kokosolie
- Bestrooi de courgette met zout, peper en wat paprika poeder
- Bak de plakjes 30 minuten
- Draai ze af en toe even om
Bereiding Zoete aardappel chips
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de aardappels in dunne plakjes
- Leg de stukjes op de bakplaat
- Smeer ze in met kokosolie
- Bestrooi de plakjes met wat zout en peper
- Bak de plakjes 30 minuten
- Draai ze af en toe even om
Tip: Controleer tussendoor of sommige plakjes al klaar zijn, laat dan de zachte plakjes wat langer in de oven.
Lees ook:
Zoete aardappel noodle salade met mais
Courgette gazpacho met munt en limoen
Pittige geroosterde kikkererwten uit de oven