Cilbir: een klassiek eeuwenoud Turks ontbijt recept bestaande uit gepocheerde eieren met Griekse yoghurt. De gepocheerde eieren liggen op een bedje van (knoflook)yoghurt, overladen in boter en kruiden. Een keer helemaal wat anders!


Dit recept wordt van oorsprong met Aleppo pepers gemaakt (afkomstig van de Syrische hoofdstad). Mocht je hier niet aan kunnen komen, dan kun je het ook vervangen met cayenne pepers.

Bereidingswijze Cilbir

  1. Maak de knoflookyoghurt: Meng de fijngehakte knoflook, wat zout en een beetje peper door de Griekse yoghurt. Roer hier eventueel ook nog een beetje verse dille aan toe.
  2. Breng een kleine laag water aan de kook in een pannetje, plaats er een bord op waar je het bakje yoghurt o[ kan zetten (zodat het warmer wordt en een dunnere substantie krijgt).
  3. Smelt nu de boter in een klein pannetje tot het een bruine hazelnoot achtige kleur krijgt. Haal van het vuur en roer de olijfolie en de kruiden er door heen.
  4. Maak de gepocheerde eieren: lees hier hoe je dit het beste doet.
  5. VErdeel de (warme) yoghurt over twee bakjes, leg in allebei een gepocheerd eitje en giet er dan de gekruide boterige saus over heen.
  6. Maak af met nog wat dille en serveer met een heerlijk stukje geroosterd zuurdesembrood.

Benieuwd naar meer verrassende ontbijtrecepten? Probeer ook eens de groene shakshuka met spinazie en lente ui of de vegan pancakes met blauwe bessen.