Falafel is een product dat niet kan missen uit het dieet van vegetariërs en veganisten. Je kan op veel plekken hele lekkere falafelwraps en bowls kopen. Ook de schappen in de supermarkt liggen er vol mee. Maar wij vonden het leuk om nu eens zelf falafel te maken! Dit recept is super makkelijk en ook nog eens super lekker!


De gedroogde kikkererwten in dit recept moeten 8 uur weken. Denk daar dus van te voren aan wanneer je dit recept wilt maken. Als je hier geen tijd voor hebt kun je natuurlijk ook kikkererwten uit blik kopen, die hoef je niet meer te weken!

*Aan dit recept wordt een beetje sumak (zuurkruid) toegevoegd, mocht je dit niet binnen bereik hebben,  kun je het vervangen door een beetje citroensap.

Bereidingswijze falafel

  1. Laat de kikkererwten 8 uur, of een hele nacht weken.
  2. Giet de kikkererwten af en en dep ze even droog.
  3. Snijd de ui, bleekselderij en prei in kleine stukjes.
  4. Doe de kikkererwten samen met alle andere ingredienten en kruiden in een keukenmachine en mix het door elkaar. Mic het tot je een grove substantie hebt, het moet dus niet te fijn!
  5. Laat het mengsel een half uurtje in de koelkast staan.
  6. Vorm ongeveer 16 balletjes van het mengsel.
  7. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een klein laagje zonnebloemolie (ongeveer 1/2 tot 1 cm).
  8. Bak de falafel in de koekenpan tot het mooi goudbruin en knapperig wordt. Draai regelmatig om.
  9. Combineer met een van onze lekkere recepten zoals de Libanees platbrood met falafel of de falafel met koolraap en yoghurt
  10. Eet smakelijk!