Bij een kerstontbijtje hoort natuurlijk een kerststol. Zo’n heerlijk gevuld brood die je huis heerlijk laat ruiken. Helaas zitten bijna alle kerststollen die je in de winkel vind bomvol met suikers en toevoegingen waar we niet blij van worden. Hoog tijd om dus eens maar zelf in de keuken te gaan staan en te beginnen aan en gezonde versie van de kerststol, want zo’n heerlijk iets kan niet ontbreken tijdens de feestdagen.


Bereiding suikervrije kerststol:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de sojamelk met het gist en de honing in een kom
  3. Hak daarna de cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen fijn en rasp de schil van de sinaasappel en citroen en voeg dit toe aan de kom
  4. Voeg dan ook de volkorenmeel, boter, zout, rozijnen en het ei er aan toe
  5. Kneed dit tot een mooi soepel deeg en bedek deze dan met een vochtige thee doek. Laat het deeg dan 1,5 uur rijzen op een warme plek
  6. Maal ondertussen de amandelen voor de amandelspijs fijn
  7. Voeg het ei, oerzoet en de citroenschil er aan toe en meng dit goed door elkaar
  8. Zorg er dan voor dat het aanrecht bestrooid is met wat meel
  9. Maak dan van het deeg een rechthoek van ongeveer 2 cm dik
  10. Leg dan in het midden de amandelspijs en verdeel dit over het deeg
  11. Vouw hem dicht en zorgt ervoor dat alle openingen goed dicht zitten
  12. Vet een bakplaat in en leg hier de stol op
  13. Laat deze eerst 1,5 rijzen met een vochtige theedoek eroverheen
  14. Zet daarna de stol voor 35 minuten in de oven

Eet smakelijk!


Lees ook:

Freshhh kerstkoekjes, gezond alternatief voor in de boom!

Geniet momentje: De tony’s chocolonely kersteditie met glühwein smaak!

Trend alert: Heerlijk ‘Tony’s Chocolonely’ oliebollen recept!