Risotto is een Italiaans rijstgerecht, en wij houden ervan! Het vereist vaak wel een beetje geduld en aandacht, maar dan heb je ook wat! Risotto is een perfect gerecht voor de koude dagen en je kan het goed voor een groep maken. Vandaag staat er een vegetarische tomatenrisotto op het menu met burrata. Als je geen vegetariër bent dan kan je dit gerecht ook aanvullen met wat ansjovis. Enjoy!

Zo maak je tomatenrisotto met burrata

  1. Vul de waterkoker met 1 liter water en zet aan. Snijd een kruisje in de onderkant van de vleestomaten. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Pak twee diepe pannen. Doe de vleestomaten in één van de pannen en giet er de helft van het water uit de waterkoker overheen. Laat dit voor 4 minuten staan. In de andere steelpan maak je de groentebouillon met het overige water van de waterkoker (ongeveer 300 ml).
  3. Zet het vuur aan en pak een hapjespan. Verwarm hierin de olijfolie en boter. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur. Voeg na ongeveer een minuut de risotto rijst toe. Bak deze mee tot de korrels er glazig uit zien, dit duurt ongeveer 3 minuten.
  4. Blus de risotto af met een scheutje witte wijn. Wacht tot de wijn is opgenomen door de risotto. Voeg dan de tomatenpuree toe en een soeplepel bouillon. Het is bij risotto heel belangrijk dat je er bij blijft staan om regelmatig te roeren. Als de eerste schep bouillon is opgenomen voeg je de volgende lepel bouillon toe. Blijf dit doen tot je ongeveer 500 ml hebt toegevoegd. Kook de risotto in totaal 25 minuten maar proef ook tussendoor of het al gaar is.
  5. Nu gaan we de vleestomaten pellen. Giet het water uit de pan en vul het daarna met koud water. Als de tomaten een beetje zijn afgekoeld ga je de schil eraf halen. Dit gaat makkelijk door de kruisjes die je eerder heb gezet. Snijd daarna de tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de risotto.
  6. Als de bouillon is ingetrokken zet het vuur uit en voeg een klontje boter toe aan de risotto. Voeg daarna de parmezaan toe en laat nog even staan met de deksel op de pan.
  7. Pak twee borden. Verdeel de risotto over de borden. Snijd de burrata door midden en leg in elk bord 1 helft. Maak het helemaal af met een beetje bieslook of basilicum.

Tip! Ben je geen vegetariër? Voeg dan twee stukjes ansjovis toe aan ieder bord. Smaakexplosie incoming!

Eetsmakelijk!