Arancini: een traditioneel Siciliaans recept van gefrituurde risotto balletjes, die vaak zijn gevuld met mozzarella. Deze lekkernij word door de Italianen sinds de middeleeuwen al gegeten. Wanneer ze risotto over hadden van de avond ervoor, maakten ze daar deze heerlijke traktatie van. Het beste kun je ze ook maken met risotto die al is afgekoeld. Je kan bij dit recept dus twee dingen doen: je gebruikt risotto die je over hebt (zoals ze het vroeger deden) of je maakt van te voren zelf een simpele risotto. Wij zullen eerst ook een recept geven voor een simpele risotto en daarna verder gaan naar de risotto balletjes.

Bereidingswijze basis risotto

 1. Los een blokje groentebouillon op in een pan heet water (1 liter). Laat deze pan zachtjes koken.
 2. Versnipper het uitje en de knoflook en fruit deze aan in een pan met een klontje boter. Voeg vervolgens de risotto rijst toe en bak dit een paar minuutjes mee.
 3. Schenk de witte wijn er bij en laat de risotto dit opnemen.
 4. Voeg vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon toe terwijl je goed roert. Ga zo ongeveer 25 minuten door totdat de risotto al het vocht heeft opgenomen.
 5. Wanneer de risotto beetgaar is kun je de parmezaan er door heen roeren. Voeg eventueel ook nog wat extra boter en een beetje zout en peper toe.
 6. Om de risotto iets meer smaak te geven kun je er wat extra kruiden (bijvoorbeeld peterselie) door heen doen.

bereidingswijze arancini (risotto balletjes)

 1. Bestrooi de bloem over een bord. Bestrooi ook het paneermeel over een bakplaat.
 2. Breek de eieren in een kom en klop deze door elkaar.
 3. Gebruik een (ijs)lepel om de risotto te verdelen in kleine balletjes. Maak vervolgens je handen vochtig en draai de risotto in mooie balletjes. Druk met je duim een kuil in het balletje, doe daar een klein bokje mozzarella in en sluit het balletje vervolgens weer af.
 4. Haal de risottoballetjes door de bloem, schud vervolgens het overtollige bloem er af. Doe ze daarna in de kom met het eimengsel en haal ze vervolgens door het paneermeel. Druk de balletjes nog even goed aan en leg ze vervolgens op een beklede bakplaat.
 5. Laat dit 30 minuten in de koelkast staan.
 6. verhit vervolgens de olie in een frituur- of wokpan op middelhoog vuur. Frituur de arancini vervolgens met een paar tegelijk tot ze goudbruin worden (ongeveer 6-8 minuten).
 7. Laat ze even uitlekken en serveer ze vervolgens met een schijfje citroen.
 8. Eet smakelijk!

Arancini is perfect om als borrelhapje te serveren. Dan is het natuurlijk helemaal leuk als je tafel vol staat met andere lekkere italiaanse borrelhapjes. Zoals bijvoorbeeld de originele Italiaanse bruschetta of deze Italiaanse focaccia met rozemarijn