Het is vroeg licht en laat donker, de vogeltjes fluiten en de bloesembomen staan vol in bloei. Het is lente! Hoewel het echte lenteweer nog even op zich laat wachten vandaag staan verschillende bloesembomen al vol in bloei. Vlierstruiken bloeien ook in deze periode en die zijn niet alleen maar mooi. Je kent de engelse versie elderflower misschien wel. Vlierbloesemsiroop zelf maken is leuk om te doen en makkelijk. Lees hier hoe je dit doet! 

Vlierbloesem bloeit aan vlierstruiken. Deze struiken bloeien ongeveer, afhankelijk van het weer, van mei tot juni. Houd de vlierstruiken in jouw buurt goed in de gaten want voor je het weet is het bloeiseizoen voorbij en ben je te laat met plukken.

De bloemen die aan de struiken groeien noemen we de schermen. Heb je een dag uitgekozen om te gaan plukken? Let dan op de volgende dingen:

 • Tijdstip: ga zo vroeg mogelijk plukken, hoe eerder op de dag hoe meer geur en smaak de bloemetjes hebben.
 • Wassen: ook al is het nog zo verleidelijk, spoel de schermen niet af omdat dit de smaak vermindert.
 • Pluk niet vlak nadat het heeft geregend, hoe droger het is hoe meer geur en smaak de schermen af zullen geven. Schud ze wel even uit zodat eventuele insecten eruit vallen.
 • Bewaren: je kunt de schermen eventueel een paar weken in een luchtdichte verpakking in de vriezer bewaren.

zelf vlierbloesemsiroop maken 2

Bereidingswijze

 • Pluk zo veel mogelijk grote schermen vlierbloesem. Vergeet niet de tips hierboven nog even door te lezen!
 • Kies de schermen uit die volledig zijn uitgekomen, deze geven de meeste smaak af. Doe ze in een grote pan en zet ze half in het water. Laat dit een dag met een deksel erop op een koele plek wellen.
 • Na een dag is het tijd om te zeven. Het is natuurlijk logisch dat er het een en ander in het water is gekomen, je werkt immers met een natuurproduct. Zeef het water een paar keer tot er niets meer in ronddrijft. Het zal geen doorzichtige vloeistof worden maar dat is niet erg. Dit komt door het stuifmeel wat in de vloeistof zit.
 • Schenk de vloeistof over in een maatbeker en meet hoeveel je hebt. Zo kun je berekenen hoeveel suiker je nodig hebt.
 • Verhit de vloeistof met de juiste hoeveelheid suiker tot net onder het kookpunt. Blijf goed roeren en verhitten tot alle suiker is opgelost.
 • Voeg tot slot het citroensap toe. Dit verlengt de houdbaarheid en geeft je vlierbloesemsiroop een frisse smaak.
 • Laat de siroop afkoelen en giet het over in glazen flessen met een luchtdichte dop.

Zelf vlierbloesemsiroop maken is dus hartstikke makkelijk! En hoe leuk is het om zelf met zoiets aan de slag te zijn. Je kunt de siroop natuurlijk gebruiken voor limonade, maar het is ook lekker door een toetje of als ingrediënt voor een cocktail.

Vind jij het superleuk om zelfgemaakte drankjes uit te proberen? Dan is zelf kombucha maken ook echt iets voor jou. Ook gingerbeer kun je gewoon zelf maken dus zoek je nog een leuk projectje dan zit je hier bij Freshhh helemaal goed.