Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. De 7 leukste Vegan steden, de 6 leukste hotspots van Breda, de 7 leukste yoga scholen van Amsterdam. Het maakt niet uit wat, we moeten en zullen het lezen en dat is te onderbouwen met behulp van psychologie. Lijstjes helpen je om je tijd efficiënt in te delen en helpen je brein optimaal te laten functioneren.


Relativeren en prioriteiten

Dat gevoel van controle is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen graag lijstjes maken. Een lijstje creëert orde in de chaos. Niet alleen praktisch maar ook in je hoofd. Naar de dokter, een verjaardagskaart sturen, klant bellen. Wie piekert en ’s avonds nou niet over wat er allemaal nog moet gebeuren. Dezelfde gedachten draaien steeds weer rond in je hoofd, met stress en slapeloosheid tot gevolg. De beste remedie: Opstaan en een lijstje maken. Grote kans dat je daarna minder piekert en beter slaapt

Een lijstje is een praktisch geheugensteuntje. Het stelt gerust dat je dingen niet vergeet Bovendien creëert het ruimte voor andere gedachten. Drie of vier dringende zaken onthouden lukt je misschien nog wel, maar bij de vijfde of de zesde wordt het al lastiger.

To-Do

Een To-Do list is een perfect hulp middel voor de chaos bij sommige mensen. Als je het goed gebruikt tenminste. Je moet proberen om het aantal lijstjes tot een minimum te beperken. Vaak zie je dat mensen op allerlei verschillende plakken opschrijven wat ze nog moeten doen, op een papiertje, in hun telefoon, op hun computer. Dat wekt alleen maar meer chaos op. Maar in plaats daarvan liever twee of driee hoofdlijsten, bijvoorbeeld 1 voor huishoudelijke klusjes, en 1 voor je werkklussen. Ook moet je niet gaan werken met losse blaadjes, die raak je altijd weer kwijt. Schijf je op papier, doe dan dan in een schrijf die je altijd bij je hebt of bijvoorbeeld in je agenda. Toch is het makkelijker om een digitaal lijstje te maken op je laptop of in je telefoon. Dit kan je altijd makkelijk wijzigen en heb je vaak bij je.

Angst

Het blijkt dat lijstjes een gevoel van angst wegnemen. Dit is gebleken uit een onderzoek van professoren Baumeister & Masicampo van Wake Forest University. Zodra je dingen op papier zet, gaat je stressniveau omlaag. Je weet na het maken van een lijstje namelijk precies wat je moet doen, hoe lang je daarover doet en je weet zeker dat je het niet zult vergeten.


Lees ook:

Faalangst? Ga maar gewoon een keer op je bek, daar leer je van! 

Laat je stress achter en kom tot rust op het Inner Peace event

Zet in je agenda: Rust!