01

Algemeen

Wat is Yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over, zoals je kunt afleiden uit de naam, het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Wat doet yoga?

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.

Photo by Jared Rice on Unsplash

Eenvoud

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana’s waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.

8-voudige pad

Yoga is gebaseerd op het 8-voudig pad zoals beschreven in de yogasutra’s van grondlegger Patanjali, met als doel om dit algehele systeem te integreren middels yoga beoefening en daarbij in hoofdzaak de gedachtestroom te beheersen en te verstillen, wat leidt tot een staat van nirvana; gelukzaligheid (vertaald: een staat van Zijn waarbij we in pure harmonie/balans verkeren)

Yogasutra’s:

  • Yama’s: universele gedragsregels als geweldloosheid beoefenen, de waarheid spreken, niet stelen, Matigheid en begeerteloosheid
  • Niyama’s: gedragsregels voor jezelf als zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave
  • Asana: Yogahoudingen om een goede lichamelijke gezondheid te krijgen en te behouden
  • Pranayam: Beheersen van de Ademhaling
  • Pratyahara: Beheersen van de zintuigen
  • Dharana: Beheersen van de concentratie
  • Dhanya: Meditatie, beheersen van de gedachtestromen
  • Nirvana: Eenwording/gelukzaligheid
02

Waarom yoga?

Verlicht pijn en blessures

De meeste mensen komen voor het eerst naar yoga vanwege een blessure of pijn, meestal in de rug, knieën of gewrichten. Yoga gebruikt gecontroleerde bewegingen en ademhalingen om het lichaam te openen. Aandacht en een juiste uitlijning van het lijf staan voorop in een yogales. Deze aandachtige manier van bewegen verkleint het risico op blessures. Daarbij eist yoga dat je goed op je eigen grenzen let, en er vooral niet overheen gaat. Er is altijd een aanpassing of variatie op een pose die je kunt doen, zonder in te moeten boeten aan uitdaging en vooruitgang. Als je regelmatig een les bijwoont, verminderen pijn en blessures al in de eerste maand door middel van yoga.

Fit, flexibel en sterk lichaam

Veel mensen denken dat ze niet lening genoeg zijn voor yoga. Maar je lichaam heeft gewoon tijd nodig om zich te ontwikkelen. Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. Belangrijk is de juiste combinatie van kracht, mobiliteit en evenwicht die je opbouwt in de lessen.

Voeding, slaap en algehele gezondheid

Als je eenmaal de fysieke voordelen van je yogalessen begint te voelen, merk je dat je voeding en slaappatroon zich op natuurlijke wijze ook aanpassen. De behoefte om een zak chips naar binnen te schuiven verdwijnt, omdat je graag je lichaam gezond houdt. Tijdens de yogales zal je merken dat je zo gefocust bent op de houding, dat er geen ruimte is voor gedachtes over werk, rekeningen of andere zaken. Je bent volledig in het hier en nu, en dat brengt rust in het hoofd. Na de les voel je je ontspannen en geaard. De combinatie van een goed voelend lichaam en geest is hét recept voor gezondere manier van leven.

Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress

Of het nou op de werkvloer, in de sportschool, tijdens familiebijeenkomsten of in de supermarkt is, uitdagingen zijn er overal. Yoga traint je om rustig en gegrond te blijven, juist tijdens momenten van stress. Want waarom zou iemand zichzelf in een uitdagende yogapose wringen, en dan ook nog gevraagd willen worden om daar in te blijven staan en om door te blijven ademen? Omdat je tijdens het echte leven nog veel meer uitdagingen tegenkomt dan op je yogamat. Door te oefenen om kalm te blijven in oncomfortabele situaties, zowel fysiek als mentaal, train je jezelf om de beste versie van jezelf te blijven. Ook juist op de moeilijke momenten.

03

Soorten yoga

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga wordt vaak bedoeld als er over “power-yoga” gesproken wordt. Deze yoga is erg dynamisch en biedt veel voordelen voor de fysieke maar ook de mentale gezondheid. Ashtanga staat bekend om sessies waarin wordt gewerkt met series van houdingen achterelkaar. Denk bijvoorbeeld aan de zonnegroet. De series zijn zo opgebouwd dat elke houding een voorbereiding is op de volgende houding, hierdoor vloeien ze makkelijk in elkaar over.

Hatha yoga

De meest beoefende en klassieke vorm van yoga is hatha yoga. Dit is de vorm die meestal bedoeld wordt als er over “yoga” gesproken wordt. Deze vorm staat bekend om het verkrijgen van een goede gezondheid, lenigheid en kracht.

Tijdens Hatha yoga worden de houdingen waarmee je werkt eigenlijk geïsoleerd. Dit betekent dat er geen series zijn waarin de houdingen achter elkaar door worden gevoerd zoals bij Ashtanga yoga. Je houdt de houdingen 1 tot 3 minuten vast en hebt hierbij een normale ademhaling. De reeksen die je uitvoert worden vaak uitgezocht op basis van het niveau van de groep.

Het tegenwoordig populaire Hot-yoga, is ook gebaseerd op de vorm Hatha yoga. De vorm van yoga wordt alleen uitgevoerd in een iets andere setting, namelijk in een ruimte waar het 40graden is.

Yin yoga

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. (Yin yoga is daarom ook een vorm die erg goed is voor bijvoorbeeld topsporters en iedereen die veel aan fitness doet, omdat zij later vaak sneller last krijgen van hun gewrichten.)

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je houdt de houdingen dan ook iets langer vast dan tijdens bijvoorbeeld Hatha yoga. Vaak beginnen de houdingen bij 3 minuten tot een max van 5 minuten, wat je lichaam ontzettend uitdaagt.

Er zijn nog een heleboel andere soorten yoga. Maar al deze soorten vallen weer binnen of zijn varianten weer een uitstroom van yin, hatha of ashtanga yoga.

Photo by Nik MacMillan on Unsplash
04

Veel voorkomende en moeilijke oefeningen (asana's)

Zonnegroet – Surya Namaskar

De zonnegroet is een ideale oefeningen reeks om het lichaam op te warmen ter voorbereiding op de komende yoga houdingen. De vloeiende bewegingen in harmonie met de adem helpt bovendien om je ook mentaal voor te bereiden en je focus te richten op je lichaam en je ademhaling.

Krijger 1 –  virabhadrasana I

De Krijgerhouding is een ideale houding om de bovenbenen wat te versterken, je heupen en borst te openen, je armen en benen te stretchen en je balans te trainen. Deze oefeningen stimuleert de bloedcirculatie in het lichaam en geeft energie aan je gehele lichaam.

Cobra – Bhujangasana

De Cobra is een zeer goede houding om de rugspieren te versterken. Omdat de buik in de grond geduwd wordt terwijl je het bovenlichaam hoger probeert te heffen worden de organen alsook de spijsvertering gestimuleerd.

Kopstand – sirsasana

De Kopstand is een van de meest intensieve en voordelige yoga poses omwille van de omgekeerde houding. Sirsasana, ook wel de koning der asana’s genoemd, vergt kracht en balans maar vooral concentratie en lichaamscontrole.

Schouderstand/kaars – Sarvangasana

De Schouderstand, of Kaars, is de koningin der asana’s. Deze yoga houding stimuleert de schildklier en heeft hierdoor effect op het hele lichaam. Vandaar de naam Sarvangasana, letterlijk vertaald “alle ledematen houding”.

Zittende tang – Paschimottanasana

De Zittende Vooroverbuiging of de Zittende Tang stimuleert de bloedsomloop in de ruggengraat. De buikregio wordt samengedrukt waardoor de organen gestimuleerd worden en de spijsvertering wordt verbeterd.

Booghouding – Dhanurasana

De Booghouding is een intensieve houding die maximaal 10-20 seconden wordt aangehouden bij beginners. Deze oefening bevordert de flexibiliteit alsook de kracht van de rug, versterkt de benen en armen en helpt voor het verwijderen van overtollig vet rond de heupen.