Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten yoga. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je een vorm van yoga probeert te kiezen. In dit artikel focussen we op de redenen om een bepaalde vorm van yoga te kiezen. Lang niet alle yoga-vormen zullen langskomen, maar er is voor ieder wat wils.

Welke vorm van yoga is geschikt voor jou?

Om te weten welke vorm van yoga je het beste kunt kiezen moet je weten wat het doel of streven van elke vorm van yoga is. Bij sommige vormen gaat het meer om het fysieke, bij andere meer om het spirituele.

Hatha yoga

Hatha yoga is een van de meest beoefende en klassieke vormen van yoga. Het combineert poses, ademhaling en meditatie. Deze vorm van yoga is wat langzamer en focust vooral op basis poses, waardoor het goed is voor beginners.

yoga les

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga word ook wel flow yoga genoemd. Je gaat vloeiend over van de ene naar de andere pose. Tenminste, dat is de bedoeling. Ook zijn de poses gesynchroniseerd met je ademhaling. Doordat er veel beweging en variatie in deze vorm van yoga zit is dit ideaal voor mensen die graag in beweging blijven en een yogasoort zoeken die je echt laat zweten.

Hot yoga

Bij hot yoga doe je yoga in een warme ruimte. De temperatuur is ongeveer 40 graden, waardoor je onwijs gaat zweten terwijl je de poses doet. Het is ideaal voor wie uithoudingsvermogen wil bouwen en zijn lichaam wil cleansen door te zweten.

Yin Yoga

Wie vooral het meditatieve aspect van yoga aantrekkelijk vindt kan voor yin yoga kiezen. Yin yoga is langzaam en goed om tot rust te komen. Het is ook ideaal om je spieren en gewrichten te kunnen relaxen. Je hebt wel geduld nodig voor deze soort yoga, aangezien je sommige poses heel lang aan moet houden.

yoga soort kiezen

 

Restorative yoga

Nog een andere vorm van yoga die focust op relaxen is restorative yoga. Soms moet je een pose wel 20 minuten houden. Dat kan ook met behulp van materialen. Deze vorm van yoga is ideaal voor mensen die herstellen van ziekte of blessures, zowel fysiek als mentaal.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een heel andere stijl dan je vaak ziet in yogalessen. Het is een heel spirituele vorm van yoga, maar ook fysiek erg intens. Het is dus geschikt voor wie echt spirituele diepte wil bij het beoefenen van yoga, maar ook fysieke uitdaging wil en aankan. Niet heel geschikt voor beginners, dus.

Weet je al welke vorm van yoga het wordt?