Als beginner in de sportschool is het altijd een beetje aftasten. Wat is de sfeer, hoe moet ik sommige oefeningen uitvoeren of welke gewichten kan ik wel pakken en welke niet. Allemaal zaken die je met de tijd zult leren, maar voordat het zover is, is het belangrijk om geduld te hebben en jezelf de nodige kennis te verschaffen. Dit zijn zeven veel gemaakte fitness fouten in de gym. Door deze onderstaande zaken niet te doen, ben je in ieder geval een heel stuk onderweg in de goede richting.

1. Het volgen van trainingsschema’s van pro’s

Als beginnende sporter is het helemaal niet de bedoeling dat je twee keer per dag, 7 dagen in de week naar de gym gaat. Net als met alles in het leven moet je er hard aan werken, maar is het wel van belang dat je dit geleidelijk doet!

2. De warming-up overslaan

Wanneer je vijf minuten naar de sportschool fietst, wil dit nog niet zeggen dat je bij aankomst meteen tachtig kilo kunt gaan deadliften. Doe dat dan ook niet, hier ga je later spijt van krijgen. Maak je lichaam klaar voor een zware sessie en voorkom blessures. Niemand kijkt je raar aan als je even gaat hardlopen of een aantal sets met een voor jou laag gewicht begint.

3. Het negeren van de basis

Veel mensen wurmen zich in de meest vreemde posities op sommige apparaten. Toch is het belangrijker om eerst de basistechnieken onder de knie te krijgen, anders schiet je met al die apparaat-kunsten ook niet veel op. Leer bijvoorbeeld eerst hoe je goede squats uitvoert, deadliftsshoulder presses, bankdrukken en pull-ups. Dit zijn basisoefeningen die iedereen moet kennen. Ook is het niet handig om deze oefeningen meteen al op een te zwaar gewicht te beoefenen.

Zoals hierboven genoemd: pak niet direct twintig kilo als je voor het eerst shoulder press gaat doen. Je kan hierbij namelijk erg veel last van blessures krijgen. Ga eerst voor techniek, dan gewicht. Je bent er voor jezelf, daarom is het belangrijk om te kijken naar wat je zelf aankan en naar je lichaam te luisteren.

5. Overtraining

Vaak kom je bij sporten in een bepaalde routine, je wilt bijvoorbeeld zo veel mogelijk bezig zijn. Maar ook al zit je heel erg in deze mood, is dit niet altijd even goed voor je spieren. Je spieren hebben rust nodig, het heeft weinig zin om die over te belasten. Dit leidt ons weer naar het eerste punt, namelijk dat je geen schema’s van professionals moet aanhouden. Kijk wat bij jou werkt. En waarschijnlijk zal dat in het begin een trainingsschema zijn waar je drie keer in de week een full body training doet, met o.a. squats, deadlifts, bankdrukken en pull-ups. Laat je spieren tussen je training zo’n 48 uur rusten.

6. Slechts enkele spiergroepen trainen

Het kan zijn dat je alleen maar aan een bepaald deel van je lichaam wilt werken. Je wilt bijvoorbeeld alleen je armspieren trainen. Maar om het lichaam in balans te houden dien je alle spiergroepen met dezelfde intensiteit te trainen. Ook voelt het uiteindelijk veel fijner om alles gelijk te trainen voor je lichaam.

7. Verkeerde trainingspartner

Met een vriendin naar de sportschool gaan kan heel leuk zijn, mits je beide met hetzelfde doel naar de sportschool gaat. Het is altijd leuk om even bij te kletsen of te praten over van alles en nog wat, maar je hebt niet voor niets een abonnement afgesloten en bent niet in de sportschool om elkaar af te leiden. Focus allebei meer op het sporten en de oefeningen, achteraf kun je altijd nog een (gezond) drankje doen na het sporten!

Lees ook

Dit zijn 7 veel gemaakte fitness fouten in de gym

Freshhh workout: Benen en billen (video)

Dit zijn 7 veel gemaakte fitness fouten in de gym

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?