Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens, maar ook nieuwe fitnesstrends. Alhoewel veel fitnesstrends van de afgelopen jaren populair blijven, is er ook ruimte voor vernieuwing. In het nieuwe jaar zal de fitnessindustrie meer gebruik maken van technologie, maar ook personalisatie en variatie zijn belangrijk. Lees alles over de fitnesstrends voor 2020 hieronder.


Draagbare technologie

Volgens het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van het ACSM (het Amerikaanse instituut voor sportgeneeskunde) zal draagbare technologie in 2020 een nog grotere rol innemen. Wat kunnen we verwachten? Denk aan nieuwe en verbeterde smartwatches en fitness-trackers, maar ook in kleding zal meer technologie verschijnen, zoals de vibrerende yoga-legging. Deze legging geeft door middel van sensoren aanwijzingen om je in de juiste yogapositie te brengen.

Yoga HIIT

Hybride vormen van fitnesslessen zijn de afgelopen jaren erg populair, zoals Yogalates (Yoga en Pilates). In 2020 komt daar een nieuwe variant bij: Yoga HIIT. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert deze variant Yoga en High Intensity Interval Training (HIIT). In plaats van 30 minuten HIIT te doen gevolgd door 30 minuten yoga, worden intensieve cardio- en krachtoefeningen met Yoga stretches gecombineerd. Zo bespaar je tijd, en kun je ondertussen veel calorieën verbranden en je spieren stretchen. Best of both worlds!

Groepslessen

Alhoewel het geen nieuwe trend is, zal deze trend zich in het komende jaar nog verder ontwikkelen. Groepstrainingen zijn erg populair door de sociale aspecten. Het zorgt voor teambuilding, een verhoogde productiviteit en het verbetert de cultuur. In 2020 zullen er weer een reeks nieuwe lessen bijkomen.

Functional training

Waar het eerst belangrijk was hoeveel gewicht en herhalingen je kan doen, wordt het nu belangrijker hoe we alle oefeningen uitvoeren. Dit leer je door middel van functional training. Bij deze soort training doe je diverse oefeningen die vergelijkbaar zijn met bewegingen uit het dagelijks leven. Je traint meerdere spiergroepen, waardoor je veel calorieën verbrandt.

Diversiteit

Komend jaar willen we niet één, maar verschillende type work-outs doen. Van hardlopen, spinnen en yoga tot krachttraining; zo lang er maar genoeg diversiteit is. Sportscholen die een breed scala aan sporten aanbieden zullen dus het populairst zijn.

Thuis work-outs

Het huis uit om te sporten? In 2020 is het de trend om je sportlesje gewoon vanuit huis te doen. Met persoonlijke work-out apps tot live gestreamde fitnesslessen transformeert de technologie thuis work-outs volledig. Daarnaast is er ook een groei te zien in de ontwikkeling van fitnessapparatuur voor in huis, zoals een spiegel die als personal trainer werkt.

Lichaamsgewicht training

Trainen met je eigen lichaamsgewicht is een trend die komend jaar nog groter wordt. Je hebt geen sportschool of apparatuur nodig, en je kunt dus trainen waar en wanneer je maar wil. Daarnaast is het erg goedkoop en effectief, denk bijvoorbeeld aan een bootcamp in het park.