Het klinkt zo simpel; terug naar de basis en toch lijkt die basis voor veel mensen lastig te vinden. Yoga is niets anders dan de connectie terug vinden met het lijf, jouw lijf. Uit het hoofd en in het lichaam. We zijn ontzettend goed in rennen, vliegen, springen, haasten en voelen de druk om te presteren. Helemaal niets mis mee, zolang je de balans leert te bewaren. Lesley, onze nieuwste aanwinst, is yoga instructrice (Les’ismore Yoga) en weet alles over (inner)beauty en mindfulness. Ze is daarnaast ook nog eens de vaste yoga instructrice van de voetbalclub Sparta (en de enige instructrice van een voetbalclub!). Ze geeft buiten yoga voor volwassenen ook yoga aan kinderen en vandaag legt ze ons hier uit hoe we terug naar de basis kunnen en onze balans en ons bewustzijn terug kunnen vinden. 

Bewuster worden

Yoga kan op ieder moment van de dag. Met of zonder yoga mat. Wel of niet in een studio. In een drukke of een rustige ruimte. Naarmate je je meer gaat verdiepen in yoga zal je ontdekken dat er flows bestaan op yang (actief) en yin (passief) gebied. Belangrijk om te weten is dat iedere yoga flow, zowel op yang als yin gebied in essentie bestaat uit de bewustwording van het lichaam.

De balans vinden in een druk bestaan betekent bewustwording. Bewust van je adem, bewust van je lichaam. Twee tools die jou weer in het moment brengen. Begin vandaag nog aan de bewustwording van de basis door alle aandacht naar je voeten te brengen. Voeten vormen de basis van het lichaam. Ze staan letterlijk het verst af van de mind; de gedachten die de hele dag komen en gaan. 

Door alleen al krachtig je voeten in de grond te duwen reageert je lichaam. Het activeert je benen, je core en het versterkt je rug.  Zelfs in de meest krachtige yoga flows wordt er aandacht besteed aan de bewustwording van het lichaam door krachtig te leren staan.

Ga mee terug naar de basis

Trek je schoenen en sokken uit en ga eens staan. Blote voeten op de grond of op je yogamat. Sluit je ogen en het enige wat je doet is voelen. Voel hoe je staat. Hoe is het gewicht verdeeld? Sta je wat meer op je voorvoet, op je hiel of juist op de binnen- of buitenranden van je voet? Zonder dat je iets verandert aan hoe je staat hoef je alleen maar te observeren. Vervolgens speel je met het gewicht onder je voeten. Beweeg van links naar rechts of van voor naar achter. Na enkele tijd breng je jezelf terug in het midden en duw je de binnenkant en de buitenkant van de bal en de hiel van je voet in de grond. Vier belangrijke punten die je hele lichaam activeren. 

Ervaar wat er met je lichaam gebeurt en blijf je bewust van de krachtige houding terwijl je je ogen weer opent. De voeten, de basis van je lichaam, door daar zo af en toe bij stil te staan, kom je terug in het nu. Jouw yoga-moment. Pas het toe als je lichaam vraagt om rust, wanneer je zenuwachtig bent voor een belangrijk gesprek, maar ook terwijl je jezelf voorbereidt op een krachtige workout. Alles komt vanuit je voeten.

Vind de balans. Ruil die geweldige naald hakken of je sportschoenen af en toe in voor blote voeten en voel hoe je staat!

Meer rust en bewustwording? Probeer dan deze aller fijnste yoga pose: child pose.