Je kent het wel: je hebt de hele dag naar je laptop of telefoon gestaard en je ogen zijn zo moe dat je geen minuut langer naar een scherm kan staren. Vermoeide ogen zijn een veel voorkomend kwaaltje dat ontstaat door het lang staren naar een beeldscherm, auto rijden of een andere activiteit waarbij je je ogen moet focussen. Gelukkig is het geen serieuze aandoening en kan het zo weer weg gaan. Daar voor moet je je ogen wel wat rust geven of iets anders doen waardoor je het ongemak vermindert. Een goede methode om je vermoeide ogen te ontspannen is oogyoga. Hier hoef je niet voor een yogastudio in en je hebt er zelfs geen yogamat voor nodig.


Wat is oogyoga?

Bij oogyoga voer je oefeningen en bewegingen uit die veel voordelen hebben. Denk aan het versterken van je oogspieren, het ontspannen van je ogen, stress verminderen en mogelijk zelfs je zicht verbeteren!

De beste oogyoga oefeningen

Eye focussing

 1. Ga rechtop zitten en strek een arm voor je uit
 2. Maak met je hand een soepele vuist en wijs je duim naar boven.
 3. Focus met beide ogen op je duim en breng je duim langzaam dichter naar je ogen, tot het je niet meer lukt erop te focussen.
 4. Pauzeer een paar ademhalingen en strek je arm dan weer voor je uit.
 5. Herhaal dit 5 tot 10 keer.

Palming

 1. Wrijf je handen over elkaar zodat ze warm worden.
 2. Sluit je ogen en plaats je warme handpalmen op je ogen, met je vingertoppen op je voorhoofd en ja handpalmen op je gesloten oogleden.
 3. Houd je ogen gesloten en adem een paar keer diep in en uit. Ga hier mee door zolang het je een aangenaam gevoel geeft en haal je handpalmen dan weer weg van je ogen.

Distance gazing

 1. Rust je blik op iets in de verte (minstens 6 meter van je af).
 2. Haal diep adem en verplaats je blik dan naar een ander object in de verte.
 3. Adem nog een keer diep in en verplaats je blik dan weer naar een ander object.

Blinking

 1. Ontspan je zelf in een zittende of staande positie.
 2. Vind een object een paar meter verder om je blik op te focussen.
 3. Open je ogen zo wijd mogelijk en knip 10 keer stevig met je oogleden.
 4. Houd dan je ogen 20 tot 30 seconden gesloten en ga door met knipperen.
 5. Doe dit tot je ongeveer 100 keer geknipperd hebt.

Oogyoga zal geen lange termijn oplossing of genezing zijn van problemen met je oog, maar het zal wel tijdelijk verlichting bieden. Als je vaak last hebt van vermoeide ogen en veel naar een scherm staart, is het de moeite waard deze oefeningen uit te proberen! Naast je vermoeide ogen kan yoga je in veel gevallen helpen. Probeer eens deze 5 yoga oefeningen voor een instant energieboost!