Tai Chi is ooit ontstaan als zelfverdedigingstechniek, maar het heeft zich geëvolueerd tot een vredige vorm van sport. Het beoefenen van Tai chi heeft veel voordelen, bijvoorbeeld het verminderen van stress. Ook wordt het beschreven als ‘meditatie in beweging’.  Wij zijn wel benieuwd naar deze interessante sport. Daarom zochten we voor jullie uit wat het precies inhoudt en hoe je het kunt doen.

Het is een eeuwenoude Chinese traditie die bestaat uit een serie aan bewegingen die in een langzaam tempo beheerst na elkaar worden uitgevoerd. Ook ademhaling is bij Thai chi een belangrijk onderdeel.

Wat zijn de voordelen van Tai chi?

  1. Het vermindert stress, angst en depressie.
  2. Het verbetert je humeur.
  3. Je krijgt er energie van.
  4. Je traint je flexibiliteit en je balans
  5. Andere voordelen als het verbeteren van je nachtrust, het versterken van je immuunsysteem en het verlagen van je bloeddruk worden ook genoemd als voordeel bij Tai chi.

Hoe begin je er mee?

Het internet staat vol met instructievideos en filmpjes over Tai chi. Je kan daar al best wat oefeningen mee leren, maar het is aan te raden een instructeur te zoeken. Op veel plekken in Nederland word Tai Chi les gegeven, dus er moet overal wel een instructeur in de buurt zijn! Maar om alvast wat inzicht in Tai Chi te krijgen hebben we wat voorbeelden voor jullie uitgezocht.

5 minutes a day tai chi routine

In dit korte filmpje van 11 minuten zie je een basis routine van Tai chi voor beginners. Deze 5 minuten durende routine kun je makkelijk zelf uitvoeren. Wanneer je de smaak te pakken krijgt kun je jezelf natuurlijk weer verder ontwikkelen en een stapje verder gaan.

Watersturen

Wie vroeger Avatar heeft gekeken zal misschien wat van deze bewegingen herkennen. Watersturen, wat in de kinderserie werd gedaan door Aang en Katara, is geïnspireerd op Tai chi. Daarin herken je dus misschien ook dat Tai chi oorspronkelijk ooit een zelfverdediging/vechtsport is geweest.