Een handstand is zeker geen makkie. Het is zwaar, vraagt wat van je conditie, geduld en je balans. Maar het is wel een hele leuke oefening. Een welkome afwisseling tussen de workouts door, terwijl je ook aan jouw droombody werkt! Om je balans te behouden moet je lichaam namelijk steeds andere spieren aanspannen om te corrigeren. Een handstand kan zelfs werken tegen stress, omdat al je bloed naar je hersenen stroomt en het stresshormoon cortisol doet afnemen. Waar wacht je nog op, jij moet ook een handstand leren!
1. Stretch je ready
Voor een handstand is het belangrijk dat je lichaam flexibel is. Zorg er daarom voor dat je voor je een handstand gaat oefenen even wat rek en strek oefeningen doet. Hierdoor zal je makkelijker de houding vol kunnen houden en raak je minder snel geblesseerd.
2. Begin bij een muur
Begin met een handstand oefenen bij een lege muur. Hup, even dat schilderijtje aan de kant en daar is jouw ideale handstand muur. Oefening baart kunst bij een handstand leren en op een gegeven moment zul je die muur niet meer nodig hebben.
3. Tijd voor actie
Start op je dominante been. Heb je geskateboard, gesnowboard of gevoetbald? Dan weet je waarschijnlijk wel wat je dominante been is. Weet je dit niet? Bedenk dat welk been je als eerste naar voren zet als je gaat lopen of laat iemand je een duwtje geven. Het been dat je uit reflex naar voren zet is je dominante been.
Je andere niet dominante been is het been dat je als eerste zo ver mogelijk omhoog tilt. Geef je dominante been een zet en zet je armen op schouderbreedte op de grond.
Raak je de muur nog niet met je enkels? Dan moet je krachtiger afzetten! Lukt dit niet alleen? Vraag dan of iemand je een handje wil helpen.
Merk je dat je armen beginnen te trillen? Neem dan even pauze. Zo voorkom je dat er ongelukken gebeuren en dit is natuurlijk een teken van je lichaam dat je je bovenlichaam wel eens wat vaker mag trainen!
4. Letterlijk handstand leren
De letterlijke stand van je handen is heel belangrijk voor je handstand. Focus je op hoe je je handen neerzet. Sta je goed? Duw dan je vingertoppen de grond in. Zo zal je lichaam verder naar achter kantelen en voel je op den duur je voeten los komen van de muur. Laat die druk weer los als je te ver naar achter kantelt. Op deze manier leer je je balans vinden en dit kost tijd, dus heb geduld!
5. Top tip!
Voor je balans is het heel belangrijk dat je hoofd en je handen niet op 1 lijn zitten. Zet je armen dus op schouderbreedte neer en zorg ervoor dat je hoofd daar bovenuit komt. Zo vormen je handen en je hoofd als het ware een driehoek.
Wij vinden een handstand leren een hele leuke en speelse manier om sportief bezig te zijn. Daarom is dit misschien ook leuk om samen met je kids te oefenen! Afwisseling in je workouts is super belangrijk. Lees hier alles over de gezondheidsvoordelen van de handstand.