Tijdens de coronaperiode zijn er steeds meer mensen actief gaan hardlopen. Ongetwijfeld komt dit door het tijdelijk sluiten van de sportscholen…Maar ook nu deze weer geopend zijn, blijven de lockdown lopers nog vrolijk een sprintje trekken. Maar hoe blijf je nou gemotiveerd en hoe kan je zonder blessures blijven hardlopen? Wij geven je graag professionele tips, zodat ook jij optimaal en veilig kan hardlopen.
Waarom hardlopen nu weer zo populair is
Experts zeggen dat het 91 dagen duurt om beweging een gewoonte te laten worden. Maar zijn we nog steeds gek op hardlopen na de lockdown? De resultaten een onderzoek van RunKeeper onder mensen die zijn begonnen of opnieuw zijn begonnen met hardlopen tijdens de lockdown laten zien dat dit zeker het geval is.
Uit het onderzoek is verder gebleken dat bijna de helft (45%) van de mensen het hardlopen gebruikte om het huis uit te komen en om te ontstressen. Ook gaven de hardlopers aan dat het hen een escape en ruimte in het hoofd gaf wanneer ze die het meest nodig hadden. Andere redenen om te gaan hardlopen waren het vinden van focus en motivatie en beter slapen.
Ondersteuning en begeleiding bij hardlopen
Meer dan de helft van deze hardlopers gaf aan geen steun of begeleiding te hebben gekregen bij de belangrijkste elementen van het hardlopen. Hierdoor liepen ze het risico blessures te krijgen of eerder op te geven. De belangrijkste vragen over het hardlopen waren:
- Hoe blijf je gemotiveerd (34%)
- Hoe vermijd je spier- en gewrichtspijn (27%)
- Hoe kun je letsel vermijden (27%)
- Hoe vind je de juiste loopschoen voor jouw behoeften (24%)
- Hoe kun je realistische doelen stellen (21%)
Tips en tricks
Naar aanleiding van het onderzoek heeft ASICS een aantal handige tips en tricks opgesteld om bovenstaande vragen van hardlopers te beantwoorden en te helpen hun running journey voort te zetten. Én vol te houden. We helpen je op weg:
- Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om het leuk te maken. Geef er een speelse draai aan door bijvoorbeeld gps-figuren te rennen in de Runkeeper-app.
- Tegen spier- en gewrichtspijn helpt het om genoeg water te drinken. Drink minstens vier uur voordat je gaat rennen zo’n 4-6 ml water per kg aan lichaamsgewicht, zorg voor voldoende water tijdens en na het lopen. Ga daarnaast 20 minuten lang niet zitten en blijf bewegen, om spierpijn te voorkomen.
- Wissel tussen schoenen om blessures te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de online Shoe Finder van ASICS om de geschikte soort hardloopschoenen te vinden.
- Leer je eigen voeten kennen om erachter te komen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Doe bijvoorbeeld de duimtest; kijk of je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past. Zorg dat je de voet op en neer kunt bewegen.
- Maak realistische SMART doelen. Zorg dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Hierdoor houd je het langer vol.
- Vier kleine overwinningen.
- Zorg voor een afwisselend trainingsprogramma om gemotiveerd te blijven. Probeer nieuwe routes, snelheden en hardloopstijlen uit.
Lees ook: Pak je hele lichaam aan met deze high intensity Tabata workout!