De eerste zonnestralen, het is lente! Dat betekent tijd voor een grote schoonmaak. Waarschijnlijk denk je bij de eerste zonnestralen en bij het woord schoonmaak vooral aan je huis, tuin of het op orde brengen van je garderobe (wat uiteraard ook van groot belang is), maar er is meer. Het begin van de lente vraagt ook om het ‘schoonmaken’ van je lichaam. Er is ruimte nodig voor de nieuwe energie die de zomer komt brengen, vandaar dat Lesley deze speciale lente yoga flow -gefocust op heupopeners- met ons deelt.

Vaak wordt vergeten dat het lichaam onderdeel is van de natuur. Het seizoen verandert en op die manier dus ook je lichaam. Yoga biedt de handvatten om je steeds bewuster te worden van je lichaam en zodoende steeds beter te leren luisteren naar wat je lichaam aangeeft.

De manier om je lichaam op te ruimen in de lente

Vanuit de yoga zijn er verschillende houdingen om het lichaam ‘schoon’ te maken. De belangrijkste houdingen zijn twist houdingen en heupopeningen. In dit artikel zullen er een aantal aan bod komen die ieder moment van de dag uit te voeren zijn. Met of zonder mat.

Vergeet niet dat ‘opruimen’ ook een mind dingetje is. Lichaam en geest werken namelijk op elkaar in. Dat betekent dat je met jezelf op precies dezelfde manier aan de slag gaat als met die grote schoonmaak van je huis. Wanneer je het huis of je kledingkast onder handen neemt pak je datgene wat voor je ligt op en maak je de beslissing of je het wel op niet behoudt.

Hetzelfde geldt voor gedachten, emoties en gebeurtenissen uit het verleden die bij je opkomen. Zijn ze van waarde? Behoud ze. Kunnen ze je op dit moment niets meer brengen? Gooi ze weg! Loslaten is de manier om je lichaam en geest weer te verfrissen. Makkelijk? Zeker niet, maar dat is de manier waarop je leert.

Lente Flow

In dit artikel een lente flow bestaande uit twisthoudingen en heupopeningen om je lichaam ruimte te geven. Wanneer je ervoor kiest om de houdingen in de ochtend te doen, neem dan iets meer tijd voor je lichaam en ga net wat minder ver. Uiteraard kan je als fanatieke yogi eerst starten met een aantal zonnegroeten om het lichaam op te warmen.

  • Heupopening (lage lunge)

Start vanuit handen en knieën en stap je rechter voet naar voren tussen je handen. Je houd je achterste knie aan de grond. Breng je bovenlichaam omhoog en laat je handen op je rechter bovenbeen rusten (of breng ze omhoog) Terwijl je inademt zorg je dat je je rug recht maak en je je buikspieren aanspant. Op je uitademing beweeg je het gewicht langzaam naar voren zodat je knie voorbij je enkel gaat. Zodra je spanning voelt rondom je heupen is het voldoende. Doe jezelf vooral geen pijn. Op je volgende inademing breng je jezelf weer omhoog. Je kan dit 5 tot 10 keer herhalen. Vervolgens wissel je van kant.

Pinterest
  • Heupopening met twist (lage lunge twist)

Je brengt jezelf vanuit handen en knieën of vanuit een downdog naar een lage lunge, rechtervoet voor. Houd beide handen aan de grond. Strek je linker been door je hiel ver bij je vandaan te duwen. Mocht je met een gestrekt been last hebben van je hamstring dan buig je je knie licht.  Op je inademing neem je je rechterhand mee omhoog en kijk mee richting je hand. Op deze manier twist je je bovenlichaam. Terwijl je uitademt plaats je je rechterhand terug. Herhaal dit 5 keer. De 5e keer houd je de twist 3 volledige in en uitademingen vast. Vervolgens wissel je van kant.

Yogamagazine.com

 

  • Zittende twist (halve houding van de vissengod)

Breng jezelf in een zittende houding met beide benen voor je uit. Zorg ervoor dat je rechtop kan zitten. Dat betekent dat als je korte hamstrings hebt je je knieën lichtjes optrekt. Trek vervolgens je rechterknie op zodat je je rechtervoet ongeveer ter hoogte van je linkerknie op de grond kan plaatsen. Sla je linker arm om je rechter knie en plaats je rechterhand achter je op de mat. Door je rechterarm zo dicht mogelijk tegen je wervelkolom aan te zetten kan je je rug recht houden. Help jezelf! Op je inademing maak je jezelf lang en op je uitademing twist je vanuit je navel naar rechts. Doe dit 10 diepe in en uitademingen. Vervolgens wissel je van kant.

iStock

Neem na de houdingen nog even de tijd om na te voelen door je bewust te zijn van je in- en uitademingen.

Geniet van de lente!

Meer van Lesley? Lees dan hier hoe je je core kan versterken met deze yoga poses!

Volg Lesley ook op Instagram.