Om goed voorbereid aan een marathon te beginnen, is de weg daar naartoe erg belangrijk. Wat moet je wel doen en wat juist niet? Doe vooral rustig aan en loop in het begin van je schema niet te hard van stapel. Een marathonschema is behoorlijk zwaar.

Goede voeding voor bij het trainen

Een juiste balans vinden in het eten van eiwitten, vetten en koolhydraten is belangrijk voor een goede prestatie, zowel op de dag zelf als bij de voorbereidingen; de training.

Als hardloper moet er een paar dagen voor de run en op dag zelf genoeg aandacht zijn voor koolhydraten. Voor langere afstanden is het heel belangrijk om de juiste hoeveelheid koolhydraten te eten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam optimale voeding binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, rode biet, bruine en basmati rijst en quinoa. Een ontbijt met minstens 100 gram aan koolhydraten is voldoende om gezonde vetten binnen te krijgen. Wacht dan wel daarna minstens 2 uur voordat je gaat rennen.

Waarom kracht training zo belangrijk is

Krachttraining is eigenlijk net zo belangrijk als het hardlopen zelf. Het is belangrijk om je kracht op te bouwen voor een marathon. Het helpt je gewrichten en spieren te beschermen. Als je lichaam niet sterk genoeg is om een lange run te lopen, loop je meer kans op letsel. En een blessure is wat je hoe dan ook moet proberen te vermijden!

Het is van belang een goed schema op te stellen. Doordat iedereen tegenwoordig een druk leven lijdt, vergt het misschien wat tijd om een hardloop- en krachttraining in te plannen, maar het is zeker de moeite waard. Als je van plan bent jezelf uit te dagen voor een marathon, is een personal trainer daarbij handig. Die kan je helpen een krachtplan op te stellen.

Wat moet je doen voordat je met een marathon training begint?

Je staat op het punt je lichaam compleet onder druk te zetten. Een APK controle is daarom heel belangrijk. Bij een APK wordt gecontroleerd door bijvoorbeeld een fysio of alles van je lichaam wel in goede staat is. Het maakt dan niet uit op welk niveau je traint, maar het is heel belangrijk voordat je aan een trainingsplan begint. Bij zo’n controle wordt namelijk bijvoorbeeld gekeken naar je dynamische bewegingen, om te kijken hoe je lichaam beweegt. Vervolgens krijg je dan oefeningen mee en daardoor kan je je goed voorbereiden op de marathon.


Lees ook:

Hoe train je voor een marathon?

Sporten maakt gelukkiger en dít is waarom!

Misleid je brein en ga sporten weer leuk vinden!