Een veel gestelde vraag onder de fitnessgoeroes: hoe vaak moet ik mijn work-out aanpassen? Wij hebben jullie hier al vaker op gewezen want wij vinden het namelijk erg belangrijk om te variëren in je work-outs. Niet alleen omdat het je lichaam uitdaagt, maar je maakt het ook een stuk uitdagender en interessanter voor je geest. Hoe vaak je je work-out moet aanpassen voor een maximaal resultaat lees je hier!
Work-out wel of niet aanpassen: techniek
Als je een oefening nog nooit hebt gedaan, dan zal het even duren voordat je deze echt goed onder de knie hebt. Het is nou eenmaal een beetje aanvoelen wanneer je een oefening echt goed uitvoert. Een goede uitvoering is in dit geval het halve werk. Wanneer je om de paar weken je schema verandert, dan maak je het jezelf dus al een stuk lastiger. Tegen de tijd dat je het écht goed onder de knie hebt, dan wissel je alweer van schema. Je work-out aanpassen is dan dus niet handig. Zorg er trouwens altijd voor dat je een oefening met je lichaamsgewicht helemaal beheerst voordat je gewicht toe gaat voegen. Door een oefening technisch goed uit te voeren kun je veel blessures voorkomen.
Work-out wel of niet aanpassen: spieropbouw
Dit klinkt gek, maar jouw spieren hebben geen idee welke oefening jij uitvoert. Het enige wat zij merken, is of er inspanning van ze wordt gevraagd er of niet. Als je je spieren wil opbouwen, dan is herhaling en gewichtsopbouw essentieel. Zoals we net al aangaven moet je een oefening eerst beheersen voor je gewicht toevoegt. Daarna is het tijd om met herhalingen en gewichtsopbouw te spelen. Op deze manier prikkel je je spieren waardoor je spiermassa veel sneller groeit. Bij het wisselen van oefening, zul je nooit exact dezelfde spieren gebruiken en dus kan je ook geen gewicht opbouwen. Geef jezelf dus de tijd om naast je techniek, ook de zwaarte van de oefening te verhogen en wissel af in meer herhalingen en zwaarder gewicht.
Work-out wel of niet aanpassen: gewenning
Een argument dat door velen gebruikt wordt is dat je lichaam gewend raakt aan de oefeningen. Hier zit zeker een kern van waarheid in, maar dit betekent absoluut niet dat je je schema moet veranderen. Hoe vaker jij een oefening doet, hoe makkelijker het inderdaad voor je lichaam zal worden. Mede omdat je de techniek steeds beter onder de knie krijgt. Gaat het je te makkelijk af? Wissel dan niet van oefening, maar voer het gewicht of de zwaarte van de training op. Dat het minder zwaar wordt, dan betekent het dus dat je spieren zijn gegroeid en dus werkt de oefening. Waarom zou je er dan mee stoppen? Daarnaast wordt het erg lastig om bij te houden of je resultaten boekt als je telkens verandert van oefening. Voelt een oefening niet meer goed of vind je hem saai worden? Wissel dan lekker. Sporten doe je immers voor jezelf!
Work-out wel of niet veranderen: wanneer je schema wél aanpassen?
Nou is het natuurlijk niet zo dat je je hele leven dezelfde oefeningen moet blijven doen. Dat zou wel heel saai worden. Om de volgende redenen is het beter om je schema te veranderen:
- Wanneer je oefeningen geen resultaat opleveren is het natuurlijk logisch om verandering in je schema aan te brengen. Je staat daar ten slotte niet voor niks. Wees wel realistisch en probeer met aanpassingen van het gewicht te kijken of het toch lukt. Misschien train je juist wel te zwaar in plaats van te licht waardoor je het niet lang genoeg volhoudt.
- Ook een verandering van je doelstelling is een goede reden om je trainingsschema aan te passen. Wilde je bijvoorbeeld eerst aankomen door middel van spieropbouw of nu juist afvallen? Dan gebruik je in beide situaties natuurlijk hele andere oefeningen.
- Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven. Is je motivatie op? Dan wordt het ook lastig om resultaten te boeken. Een paar keer per week dezelfde oefeningen doen kan na een paar weken inderdaad gaan vervelen. Je work-out veranderen is dan helemaal oké. Hou wel even vol. Als je na drie weken als verveeld bent maak je het jezelf erg lastig en kan je misschien beter een sport beoefenen waar meer variatie in zit.
Het is dus belangrijk om consistent te blijven. Wanneer iets werkt, is het niet logisch om te stoppen. Verleg juist je grenzen. Varieer dus niet in oefeningen, maar eerder in gewicht, aantal sets en de tijd waarin je je spieren gespannen hebt. Je kan beter een kleine set oefeningen hebben en jezelf hierin ‘specialiseren’. Op deze manier krijg je het beste resultaat!
Merk je dat je je routine saai vind worden? Om te variëren kun je bijvoorbeeld samen met iemand gaan sporten (en ondertussen lekker bijkletsen) of zet een lekker muzieklijstje of podcast op en je work-out vliegt voorbij.