Tabata is een vorm van een intervaltraining. Een intervaltraining is een methode van trainen waarbij er een periode van hoge intensiviteit wordt afgewisseld met een periode met een lagere intensiviteit. Denk bijvoorbeeld aan het afwisselen van hardlopen met wandelen. Je loopt eerst bijvoorbeeld een kwartier heel hard, waarna je twee minuten rustig wandelt, waarna je weer een kwartier hard loopt en daarna weer wandelt, etcetera..

Zelf de intensiviteit bepalen

Bij Tabata bepaal je zelf de intensiviteit van de training. Dat klinkt goed toch? De work out duurt maar 4 minuten en bestaat uit acht intervallen. Volgens de Japanse onderzoeker Dr. Izumi Tabata is deze manier van trainen zeer effectief. De intensiviteit van de training mag je zelf bepalen, maar je dient er wel voor te zorgen dat de intensiviteit constant gelijk blijft.

De workout

Je voert een oefening 20 seconden uit, waarna je 10 seconden rust neemt. Je kunt deze training toepassen voor verschillende vormen van trainen. Bijvoorbeeld bij het joggen, sprinten, squatten, het doen van burpees of push-ups. Duidelijk toch? Hieronder toch even een voorbeeld om het iets visueler te maken! Wij nemen joggen als voorbeeld..

  1. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  2. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  3. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  4. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  5. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  6. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  7. 20 seconden joggen & 10 seconden rust
  8. 20 seconden joggen & 10 seconden rust

In totaal duurt je work out nu dus vier minuten. Tabata is een vorm van een HITT-training, ook wel high intensity interval training.

Bekijk ook

Is Tabata dé nieuwe sport-trend? Je bepaald zelf de intensiviteit!

Pak je hele lichaam aan met deze high intensity Tabata workout!

Is Tabata dé nieuwe sport-trend? Je bepaald zelf de intensiviteit!

Freshhh workout: Fullbody HIIT training (video)