Wie de laatste jaren niet onder een steen geleefd heeft, heeft vast wel al eens keer gehoord van yoga. Misschien kun je yogalessen vormen bij de lokale fitness, of misschien heb je wel een heuse yogaschool in de buurt. Mogelijk las je er een keer over in een magazine, misschien wel bij Freshhh, en heel misschien heb je wel eens mensen een yogasessie zien volgen in het park. Maar wie zelf nog nooit yoga heeft gedaan, stelt zich misschien de vraag: wat is het nu eigenlijk? Op die vraag geven we je in dit artikel een zo eenvoudig mogelijk antwoord.


Wat is het?

Yoga, Sanskriet voor ‘unie’ of ‘vereniging’, is een eeuwenoude Indische discipline. Deze oude bewegingsvorm heeft als doel het lichaam met de geest en het mentale te verenigen, om zo een rustig ‘geheel’ te creëren.

Wie het over yoga heeft, doelt daarmee meestal enkel op de fysieke aspecten van de discipline, de yogahoudingen dus (ook wel asana’s genoemd). Maar naast de bewegingen is ook de ademhaling, de pranayama, belangrijk. Door je aandacht op je ademhaling te richten, kalmeer je je gedachten. En door bewust adem te halen, kalmeer je je lichaam.

Naast de asana’s en de pranayama wordt ook veel waarde gehecht aan meditatie en visualisatie. De studie van de bijhorende geschriften maakt een laatste, meer obscuur onderdeel uit van het yogagebeuren.

Waar is yoga goed voor?

Yoga is op verschillende manieren goed voor de mens. Enerzijds helpt het met tal van fysieke klachten; de bewegingsvorm versterkt je spieren én stretcht ze, en helpt je flexibeler door het leven gaan.

Anderzijds heeft yoga ook tal van mentale voordelen, die we in dit artikel uitvoeriger bespreken. Kort gezegd helpen de oefeningen je stress te verminderen, en bieden ze je een diepgaande relaxatie.

Iets voor jou?

In onze visie is yoga voor iedereen weggelegd, en zijn er geen vereisten waar je aan moet voldoen om te kunnen genieten van deze prachtige discipline. De beste manier om te ontdekken of het wat voor jou is? Uitproberen! Volg een online yogales, stap naar de dichtstbijzijnde yogastudio, of freestyle bij je thuis.

Lees ook

Yoga: wat is dat eigenlijk?

Partneryoga: yoga-oefeningen met je partner

Yoga: wat is dat eigenlijk?

Dit zijn de 4 beste yoga-oefeningen voor meer flexibiliteit

Yoga: wat is dat eigenlijk?

De makkelijkste yogahoudingen voor beginners