Is lekker slapen voor jou een probleem? Heb je moeite met in slaap vallen of met doorslapen,  je bent echt niet de enige. Maar geen zorgen, yoga helpt.  Lekker kunnen slapen en de volgende ochtend vol energie wakker worden; het kan. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat 30 tot 45 minuten yoga per dag mensen met chronische slapeloosheid genas. Uiteraard heb je een druk leven en past een lange yoga sessie misschien niet direct in je schema, maar begin en herhaal regelmatig.

Belangrijk om te realiseren is dat het brein onze lichaamsfuncties aanstuurt. Met andere woorden: hoe minder tijd je denkt te hebben voor yoga, des te langer je het zou moeten doen. Je brein tot rust brengen is KEY om als een roos te slapen en fris en fruitig op te staan.

Geen excuses, begin. Deze houdingen zijn namelijk gewoon uit te voeren terwijl je in bed ligt. Ze helpen je om voor het slapen gaan te kalmeren. Voer ze uit in combinatie met de yogalessen die je misschien momenteel al volgt gedurende je week.

Ontspannen zitten

Leun tegen je muur terwijl je op je bed zit of vind een andere zittende houding. Belangrijk is dat het comfortabel is en alleen jij kan dat bepalen. Zet een timer op 5 of 10 minuten. Ontspan je schouders, ze hoeven niets te doen, dus laat ze hangen en sluit je ogen. Slik een keer goed door zodat je je keel en kaken ontspant. Vervolgens volg je je natuurlijke ademhaling. Focus op de trilling van je neusvleugels, het op en neer gaan van je borst of buik of volg de gehele sensatie. Er zullen gedachten opkomen, misschien raak je afgeleid door geluiden om je heen of komen er emoties boven drijven. Maak er ruimte voor, observeer, en vervolgens breng je de aandacht terug naar je adem.

Raak niet gefrustreerd wanneer gedachten blijven komen, hier is de mind nou eenmaal voor gemaakt en ontzettend goed in. Aan jou de keuze wat je met die gedachten doet.

Twist

Vervolgens ga je liggen en breng je je rechterknie in de richting van je borst. Breng je rechter knie naar links in een twist en alleen als je nek het toe laat draai je je hoofd naar rechts. Ook hier volg je je natuurlijk ademhaling. In een twist komt je wervelkolom tot ontspanning en stimuleer je de organen in je buik.

Blijf hier voor 10 ademhalingen en herhaal vervolgens aan de andere kant.

Foto: YogaTime.tv

Het voorzichtig oprekken van de hamstrings

Vanuit je liggende houding breng je opnieuw je rechter knie in de richting van je borst. Vervolgens strek je je been langzaam uit. Pak je voet, kuit of hamstring vast zonder dat je over strekt. Let op: zodra je het voelt is het voldoende. De manier om de spanning los te laten is door middel van je ademhaling, dus niet door aan je been te trekken.

Blijf hier voor 10 ademhalingen en herhaal vervolgens aan de andere kant.

Foto: popsugar.com

 

Benen de lucht in

Terwijl je nog steeds ontspannen op je rug ligt breng  je beide knieën richting je borst. Plaats je handen in je knieholtes en beweeg wat over je wervelkolom. Vervolgens breng je je knieën steeds iets meer in de richting van je schouders voor een lichte heup opening. Je kan er voor kiezen om hier te blijven of je laat je benen los en laat ze door de lucht bewegen.
Een houding waarbij je benen ontspannen de lucht in gaan  betekent extra bloedtoevoer naar je onderrug zodat je beter kan ontspannen. Benen de lucht in dus aan het einde van je dag om het lichaam te herstellen.

Na 5 à 10 ademhalingen kom je weer op je rug liggen.

Dus alvast voor vanavond: ‘Slaap lekker…’

Meer yoga? Begin je ochtend met deze heerlijke Morning routine!

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)