In Nederland leert iedereen op jonge leeftijd zwemmen. We leven in een land dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt en we zijn overal omringd door rivieren, kanalen en natuurlijk de zee. Heel belangrijk dus dat we goed kunnen zwemmen! Daarnaast zijn we er allemaal dol op en springen we ’s zomers massaal het water in. Ben je misschien toch niet zo’n zwemmer? Lees dan hier de 7 gezondheidsvoordelen van zwemmen, zodat jij straks ook vaker een duik zult nemen!

1. Je verbrandt super veel calorieen

Zwemmen is misschien wel de grootste energieverbrander. Nog meer dan hardlopen of fietsen. Met een uur baantjes zwemmen verbrand je al gauw 500 tot 750 calorieën!

2. Je versterkt al je spieren

Zwemmers krijgen meer spierkracht over hun hele lichaam. Waar hardlopers en fietsers vooral meer spieren krijgen in hun benen, trainen zwemmers meerdere spiergroepen tegelijk. Het is dus een echte full body workout. Je schopt met je benen, trekt met je handen en je gebruikt tegelijk de spieren in je rug en je buik. Met geen enkele andere sport train je zo veel tegelijk!

3. Zwemmen is goed tegen depressie en stress

Als je even toe bent aan een endorfine boost, is het een goed idee om eens te gaan zwemmen. Het zorgt er namelijk voor dat je heel veel van dit gelukshormoon aanmaakt. Naast de blije hormonen die het afgeeft, zorgt het ook voor een ontspannen gevoel. Een beetje het zelfde als bij yoga, je rekt je lichaam namelijk ook continu uit. Wanneer je dit combineert met diepe ademhalingen kom je in een heerlijke ontspannen rush terecht.

4. Het is veilig wanneer je zwanger bent

Zwangere vrouwen wordt vaak aangeraden om zwemmen als sport te doen. Wanneer je zwanger bent zul je je een stuk zwaarder voelen, normale oefeningen zullen ook lastiger zijn uit te voeren. Zwemmen is daarom een goede optie omdat je in het water gewichtsloos bent.

5. Zwemmen helpt bij het herstellen van blessures

Wanneer je veel sport, loop je automatisch meer risico op blessures. Als je geblesseerd bent en even niet kan sporten is zwemmen een goede optie om je conditie op pijl te houden. Het heeft een lage impact en is dus zacht voor je lichaam. Ook wanneer je bijvoorbeeld een knie operatie hebt gehad zorgt zwemmen ervoor dat je sneller herstelt. Zelfs als je zo zwaar geblesseerd bent dat je zenuwen zijn aangetast, kan zwemmen helpen bij het herstel.

6. Je krijgt sterkere botten

Dat zwemmen kan bijdragen aan het herstellen van ons lichaam is nu wel duidelijk. Wat alleen nog belangrijker is, is dat zwemmen er ook voor zorgt dat blessures worden voorkomen! Hoe dan? Zonder je gewrichten te belasten verhoogt zwemmen de botdichtheid. Dit zorgt voor sterkere botten en spieren, waardoor je minder snel iets zult breken of kneuzen!

Ook lezen: Waarom je iedere dag een koude douche moet nemen